top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

ZEBRA - urocza, wilgotna, marmurkowa babka.

Klasyczek. Dwie miski, zero miksera. Szybka, pyszna akcja. Ten smak pamiętam z dzieciństwa i choć taka świeżutka babka ma małe szanse przetrwać do następnego dnia, to mój dodatek mlecznego nasączu jej to umożliwi. Sprawi, że naturalnie wilgotne ciasto staje się jeszcze bardziej mięciutkie i pyszne. Pamiętam, jak moja babcia moczyła suche drożdżowe lub ucierane ciasto w mleku i taka była geneza tego pomysłu.

ZEBRA (keksówka 24-27 cm):

12/14 porcji

  • 160 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g pół szklanki skrobi ziemniaczanej

  • 150 g oleju rzepakowego

  • 130 g cukru drobnego

  • 4 duże jajka

  • 1,5 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki mleka lub wody

Nasączenie:

  • 50 ml mleka

  • 50 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

  • 1 łyżeczka mleka słodzonego skondensowanego

Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia tak, aby z wystawał z boków (łatwiej jest wtedy uwolnić ciasto z foremki). W dużej misce wymieszaj za pomocą rózgi mąkę, proszek i skrobię. W innej misce wymieszaj jajka z olejem aż się połączą na jednolitą emulsję, a następnie dodaj cukier. Wymieszaj rózgą.

Do suchych składników dodaj mokre i podziel masę na dwie, równe porcje. Jedną z nich wymieszaj z kakao i mlekiem.


Nakładaj łyżką naprzemiennie jasną i ciemną masę do keksówki. Na koniec wymieszaj masy robiąc esy floresy za pomocą patyczka/wykałaczki lub noża. Piecz przez 30-35 minut (do suchego patyczka). W międzyczasie podgrzej wszystkie składniki nasączy w garnuszku, jak się połączą to zdejmą z ognia i zostaw do ostudzenia. Upieczoną zebrę pozostaw do przestudzenia na 10 min, następnie wyjmij z foremki, zrób wykałaczką dziurki w cieście (żeby nasącz miał jak się dostać do środka) i polej nasączem (zrób to powoli, łyżką). Dzięki nasączeniu ciasto będzie dłużej pyszne i wilgotne!


GOTOWE!





3035 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

ความคิดเห็น


bottom of page