Wiem, że są między nami osoby, którzy nie lubią pączków, donutów, faworków czy innych churrosów. Jednak dzień święty fajnie święcić, a Tłusty Czwartek to święto wszystkich łasuchów, takich jak my. Taki dekadencki wypiek nada się idealnie.
Warkocz z Nutellą:
u mnie długa keksówka 30 cm (jeżeli macie mniejsze foremki to wyjdą Wam 2 warkocze)
530 g mąki (najlepiej typ 550)
100 g cukru pudru
7 g drożdży instant (1 opakowanie)
3 jajka L
60 ml ciepłego mleka
60 ml ciepłej wody
3/4 łyżeczki soli
150 g miękkiego masła
1 słoik Nutelli (350g)
Ciasto drożdżowe zaczynamy robić dzień przed planowanym podaniem/zjedzeniem. Będzie leżakowało w lodówce przez całą noc. Dzięki temu będzie o wiele smaczniejsze.
Mąkę wymieszaj w misie miksera z cukrem pudrem, drożdżami i solą. Wbij jajka, dodaj mleko i wodę i miksuj mikserem (za pomocą końcówki haka) przez 6 minut, a następnie, kawałek po kawałeczku, dodawaj miękkie masło. Miksuj 10 minut na niskich obrotach miksera, aż ciasto będzie elastyczne, lśniące i będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto przełóż na blat/stolnicę podsypany mąką i uformuj w płaski prostokąt, a następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
Tutorial z formowania i zaplatania znajdziecie na moim Instagramie - POSYPANE w zapisanej relacji "TŁUSTY CZW".
Następnego dnia wyjmij ciasto z folii, blat (potrzebne będzie sporo miejsca) podsyp mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Staraj się rozwałkować na grubość 1 cm, im cieńsze ciasto tym więcej Nutelli :) Nierówne boki odetnij nożem. zaczynając od dłuższego boku zroluj ciasno ciasto w roladę, odkrój końcówki. roladę przekrój ostrym, długim nożem na pół i zapleć ciasny warkocz. Warkocz przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawione dłuższe boki papieru ułatwią wyciąganie warkocza z formy), przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 h. W przyspieszeniu możesz także wstawić warkocz na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 40 stopni C. Dla uzyskania jeszcze lepszych efektów, wstaw do piekarnika miskę z gorącą wodą. Wilgoć i temperatura pomoże ciastu ładnie urosnąć.
Wyciągnij z piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C (termoobieg). Piecz warkocz przez 35 minut do zezłocenia. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
GOTOWE!
Comments