top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

TORCIK MANGO MALINA - lekki, z musem mango i malinkami!

Myślę, że to może być świetna propozycja na Dzień Mamy, ale nie tylko! Lekki, delikatnie słodki torcik z nutką egzotyki może być kolejnym weekendowym hitem w Waszych domach. U mnie w wersji mini, ale spokojnie możecie podwoić przepis.


To idealny przepis na cieplejsze weekendy, które już się do nas zbliżają. Puree z mango przełamałam sokiem z cytryny - samo może mieć dość mdły i za słodki smak. Do tego puree z malin domowej roboty i mamy coś pięknego.


Torcik Mango Malina:


tortownica 16 cm (na 23 cm należy podwoić przepis)


  • 80 g ciasteczek czekoladowych (u mnie Łakotki)

  • 40 g masła, rozpuszczonego

  • 200 ml śmietanki 36%, schłodzonej

  • 200 g sera twarogowego na sernik (Włoszczowa lub Piątnica - inne są zbyt wodniste lub kanapkowego, kremowego)

  • 250 g pulpy z mango (słodzonej)

  • sok z połowy cytryny

  • 60 g cukru pudru

  • 3,5 łyżeczki żelatyny

  • 40 ml zimnej wody

  • 200 g malin (mogą być mrożone), gotowane przez 30 minut z 2 łyżkami cukru i przetarte przez sitko i ostudzone całkowicie

  • świeże maliny


Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (termoobieg). W malakserze zmiksować ciasteczka na pył, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczkowy piasek i rozprowadzić równomiernie łyżką. Piec w piekarniku 12 minut. Wyjąć z pieca i całkowicie wystudzić.

W misce miksera wymieszać przecier mango, ser, cukier puder, śmietankę i sok z cytryny i zmiksować do połączenia składników i lekkiego zgęstnienia. Namoczoną żelatynę rozpuścić w garnuszku, i dodać 3 łyżki masy mango, wymieszać odstawić na chwilkę do przestudzenia. Dodać masę żelatynową do reszty masy mango, dokładnie wymieszać.

Wylać masę na podpieczony i ostudzony spód. W kilku miejscach, łyżką nałożyć mus malinowy.

Wymieszać mus malinowy pałeczką lub nożem. Wstawić do lodówki na 3 h do stężenia

(a najlepiej na całą noc). Udekoruj resztą musu malinowego i świeżymi malinami.

Rozkoszuj się egzotycznym smakiem i lekką, rozpływającą się w ustach teksturą musu i chrupkością spodu!


SMACZNEGO!






1850 wyświetleń4 komentarze

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

4 Comments


Asia Banad
Asia Banad
May 28, 2020

Schłodzona śmietanka tak, ale tym razem nie musi być ubita :)

Like

dafne_m
May 28, 2020

Ojej wygląda pysznie 🤤 zrobię go w weekend! Czy śmietanka powinna być schłodzona i ubita?

Like

Asia Banad
Asia Banad
May 15, 2020

Korzystam z gotowej - to dużo tańszy i wydajniejszy sposób. Przecier z mango dostaniesz w Auchan, Makro i Selgrosie. Wybierz taka dosladzana :)

Like

Hejka, czy pulpę z mango robiłaś sama? Dopiero się uczę i nie wiem gdzie ją zdobyć :>

Like
bottom of page