To torcik inny niż wszystkie. Pyszny, bardzo czekoladowy i w 100 % roślinny.
Jeśli chcielibyście przygotować coś wyjątkowego dla kogoś bliskiego (na przykład
dla siebie) to zapraszam do testowania.
Chciałabym podzielić się Tobą jednym z moich lepszych przepisów na ciasto czekoladowe. Zupełnie przypadkiem nie zawiera ono ani jajek, ani masła, ani śmietany.
Z przepisu na blaty czekoladowe możesz upiec też babeczki, a do lśniącego kremu zamiast kakao dodać masło orzechowe, krem ciasteczkowy czy mus owocowy.
TORCIK: Ciasto czekoladowe przełożone konfiturą malinową i kremem czekoladowym z truskawkami w czekoladzie.
CIASTO CZEKOLADOWE:
250 ml napoju sojowego/migdałowego/kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego (lub ryżowego)
100 ml oleju
160 g musu jabłkowego - najlepiej domowego, ale może być gotowiec (np. Kubuś Mus banan-jabłko)
250 g mąki
65 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
300 g cukru
1 łyżeczka soli
250 ml wrzątku
Piekarnik rozgrzej do 180 ºC, a małą, okrągłą foremkę (18cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i pormaruj boki odrobiną oleju.
Napój roślinny wlej do miski, dodaj ocet i odstaw na na 10 min - napój zacznie się ważyć, ale tak ma być! Po tym czasie dodaj olej, cukier, mus jabłkowy, wymieszaj. W innej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól, proszek i sodę. Mokre składniki dodaj do mokrych i wymieszaj dokładnie (nie potrzebujesz miksera, wystarczy rózga kuchenna). Na koniec dodaj wrzątek, wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Masę czekoladową przelej do foremki i piecz około 40-45 minut (do suchego patyczka). Ciasto będzie wilgotne, ale musi być dopieczone. Wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia zanim wyjmiesz ciasto z foremki. To ważne!
Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty, dolny blat posmaruj konfiturą malinową - kupną, ale bardzo dobrej jakości z małą zawartością cukru lub domową (wystarczy długo gotować mrożone maliny z odrobiną cukru i szczyptą cukru żelującego, który zawiera pektyny).
KREM CZEKOLADOWY:
500 g masła roślinnego (ja używam ALSAN BIO), w temperaturze pokojowej
250g cukru pudru, przesianego
100 g naturalnego kakao
1 łyżka napoju roślinnego
1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
Wszystkie składniki zmiksuj na puszysty lśniący krem. Krem przełóż do rękawa cukierniczego (patrz NIEZBĘDNIK) z okrągłą tylką (Wilton nr 12) lub rozsmaruj krem w dowolny sposób, też będzie super.
Górę tortu także udekoruj kremem i dodaj dowolne ozdoby - ja polecam truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie.
Podaruj, dziel się, karm! Zresztą wiesz, co robić dalej :)
Comments