Ponownie mają zaatakować nas upały, więc taki domowy sorbet to świetny pomysł na ochłodę. Przy okazji jest to też okazja do wykorzystania sezonowych owoców, na które nie mamy pomysłu, a które zaczynają dogorywać na blacie
w kuchni lub w lodówce. Kocham nektarynki i aż dziwię się, że smak nektarynkowy nie funkcjonuje w obiegu w napojach, lodach, jogurtach, kremach. Słownik Google nie zna nawet słowa "nektarynkowy", a szkoda! Dziś to zmieniam.
Sorbet nektarynkowy z cynamonem:
0,5 kg sorbetu
500 g nektarynek
50 g soku z cytryny/limonki
150 g płynnego miodu (najlepiej takiego o neutralnym smaku)
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
szczypta soli
Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.
Nektarynki pozbaw pestek, pokrój na ćwiartki i włóż do miski. Dodaj miód, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli. Zblenduj na gładki mus, przelej do foremek/miski, zakryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na minimum 5-6 godzin. Na pierwszych etapach mrożenie możesz co 35-40 minut zamieszać masę widelcem, żeby rozbić większe kryształy lodu.
Przed podaniem wyjmij na 10 minut. Formuj gałki gałkownicą zanurzoną we wrzątku. Pysznie komponuje się solo, ale i z lodami czekoladowymi i z tonikiem w formie drinka
GOTOWE!
Comentários