Scones już może znacie i pamiętacie z jednego z moich pierwszych przepisów , a te shortcakes to ich wersja premium! Bardzo maślane, kruche i miękkie jednocześnie, pyszne po podgrzaniu następnego dnia. Dalej trwa cykl przepisów na Afternoon Tea, a takie ciastko- bułeczki to MUST. Podałam je ze śmietanką w stylu clotted cream, czyli czymś pomiędzy bitą śmietaną a masłem - to brytyjski przysmak. Jak następnym razem zmartwicie się, że przebiliście śmietanę to nie spokojnie - zrobiliście po prostu clotted cream.
Shortcakes:
6-8 porcji
2 ugotowane żółtka
160 g mąki (pszennej lub orkiszowej)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru (lub ksylitolu/erytrolu)
85 g zimnego masła
100 g zimnej śmietanki 36%
Clotted cream:
500 g śmietanki 36 %, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo: 500 g truskawek posypanych cukrem lub ksylitolem do smaku
Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.
W misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Wetrzyj palcami masło w mąkę. Dodaj śmietankę i zagnięć szybko ciasto, tylko do momentu, aż da się uformować w prostokątny, płaski blok (łatwiej będzie je rozwałkować). Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż minimum na godzinę do lodówki (oczywiście może być dłużej).
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C (termoobieg).
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj (ma być grube, na 1-1,5 cm). Wycinaj krążki szklanka lub wykrawaczką i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piecz 25-30 minut, aż ciastka będą wyrośnięte i zarumienione.
Wyjmij wystudź. Truskawki umyj, oczyść, pokrój, wymieszaj z cukrem i odstaw na 10 min, aby puściły sok. Ubij śmietankę z cukrem i cukrem waniliowym. ubijaj tą minutę dłużej niż zwykle, aż masa z puszystej stanie się gęsta i nieco chropowata. Tak ma być!
Ciastka podawaj ze śmietanką i truskawkami, posypane cukrem pudrem.
GOTOWE!
Bình luận