Ten sernik to spełnienie marzeń wszystkim sernikomaniaków. Kremowy, dobry, ale nie za słodki, gładki, nie popękany, z chrupiącym spodem. Daję głowę, że jest pyszniejszy od tego, który jadacie w ulubionej kawiarni lub cukierni. Pieczenie w kąpieli wodnej zapewnia mu kremową konsystencję i brak gwałtownych skoków temperatury (ratunek przed pękaniem). Wybrałam opcję ze słonym karmelem z pastą miso, ale na końcu przepisu znajdziecie jeszcze kilka innych pomysłów na jego podanie.
Sernik (tortownica 22/24 cm średnicy):
10/12 porcji
Spód:
180 g ciastek owsianych
100 g masła, rozpuszczonego
szczypta soli (najlepiej takiej z młynka)
Masa serowa:
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!
500 g serka kremowego (Twój smak, Philadelphia, inny serek kremowy do smarowania)
170 g cukru pudru
200 g śmietany kwaśnej 18% gęstej, z kubeczka
200 g śmietanki 30%
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 g oleju lub rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/ekstraktu (nie olejku) waniliowego
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
dodatkowo: 3 banany, gorzka czekolada
Karmel miso:
200 g cukru
50 g wody
120 g śmietany 30%
80 g masła
1-2 łyżeczki pasty miso
Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C (termoobieg). Zacznij od przygotowania spodu. Ciastka owsiane możesz zmielić na gruboziarnisty pył w malakserze lub włożyć je do woreczka strunowego, zamknąć szczelnie i rozdrobnić uderzając w nie wałkiem. Następnie wysyp je do miski i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przełóż do tortownicy i równomiernie rozłóż pokruszone ciasta a następnie dociśnij. Możesz sobie pomóc szklanką lub słoiczkiem. Tak przygotowany spód popiecz przez 12-15 minut w piekarniku. W międzyczasie przygotuj masę serową i kąpiel wodną.
W misce wymieszaj za pomocą rózgi (dokładnie, ale delikatnie, staraj się nie napowietrzać masy) serek, jajka, żółtka, śmietany, cukier puder, rozpuszczone masło lub olej, kwasek cytrynowy, wanilię i na końcu dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Masa ma być gładka, jednolita i bez bąbelków powietrza. Możesz ją odstawić na kilka minut.
Przygotuj formę prostokątną/naczynie do zapiekania, w którym będziesz piec sernik w kąpieli wodnej. Wyjmij podpieczony spód i bardzo starannie owiń boki tortownicy folią aluminiową. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Ja je dodatkowo zabezpieczam szeroką taśmą klejącą. Woda nie może przedostać się przez te zabezpieczenia, bo nasz spód będzie mokry i paćkowaty. Dobrze zabezpieczoną tortownicę ze spodem wstawiamy do większej formy. Wlewamy wrzątek do dużej foremki na mniej więcej 1/5 wysokości tortownicy.
Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni C i piecz jeszcze godzinę. Sernik wyjmij z kąpieli wodnej. Wystudź całkowicie, nożem obkrój boki, żeby go uwolnić z tortownicy. Najlepiej schłodzić sernik w lodówce przez minimum 2 godziny. Dzięki temu będzie jeszcze bardziej kremowy.
Przygotuj karmel. Na patelni (najlepiej z jasnym dnem) rozpuść cukier w wodzie. Nie mieszaj mieszadłami, tylko ewentualnie poruszaj samą patelnią, żeby karmelizacja przebiegał równomiernie. Gdy cukier zacznie się zmieniać - najpierw w gęsty syrop, a następnie w ciemnobursztynowy karmel, to dodaj śmietanę, a następnie masło. Mieszaj rózgą do połączenia. Wystudź.
Na serniczku ułóż pokrojone w plasterki banany, polej karmelem. Opcjonalnie możesz jeszcze zetrzeć na górę trochę gorzkiej czekolady.
INNE OPCJE PODANIA:
- Z kwaśną śmietaną z cukrem, czyli w klasycznym NY stylu
- z sosem owocowym lub czekoladowym
- z bitą śmietaną i owocami
- z galaretką z owocami
- na spodzie z brownie lub ciasta marchewkowego
- z polewą z masła orzechowego i orzeszkami
- z lemon curdem i bezą
GOTOWE!
Asiu, kiedy dodać miso do polewy?