Złote znicze - cake popsy
15 minut (plus godzina zamrażania), 4-5 złotych zniczy
250 g ciasteczek HIT, Oreo lub innych składanych „kanapeczek”
60 G serka kremowego
100 g białej czekolady + 300 g białej czekolady rozpuszczonej z łyżką oleju do oblewania kuleczek
Sprzęt/dodatki:
Wykałaczka
Masa cukrowa + łyżka skrobi ziemniaczanej
Spirytus (jeśli używać barwnika w proszku)
Foremka silikonowa skrzydła
Pędzelek
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ciasteczka zmiel w blenderze na pył, wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą oraz serkiem i formuj w dłoniach kuleczki. Ulepione kulki przełóż na deskę lub talerz i wstaw do lodówki na godzinę.
Czysty blat podsyp delikatnie skrobią ziemniaczaną. Masę cukrową wyrób w dłoniach (miej na nich rękawiczki), Zrób skrzydła (z pomocą foremki silikonowej lub ręcznie). Pozostaw na 15-20 minut do wysuszenia.
W międzyczasie rozpuść czekoladę z olejem i odstaw do przestudzenia. Kuleczki po wyjęciu z lodówki jeszcze raz uformuj (żeby miały ładniejszy kształt) i nabijaj każdą na wykałaczkę, zamaczaj w czekoladzie i odkładaj na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Poczekaj aż czekolada zastygnie. Do kuleczek - za pomocą czekolady - przyklej skrzydła. Pomaluj znicze na złoty kolor za pomocą rozrobionego w spirytusie złotego pyłu lub barwnika w sprayu.
GOTOWE!
Comments