top of page

SERIA HP: Piwo kremowe, jak z Hogsmeade!


Piwo kremowe

10 minut, 2 porcje (szklanki 250 ml)


  • 50 g brązowego cukru

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 300 ml gazowanej wody „mocny gaz” lub cream soda

  • 1/2 łyżeczki soli (koniecznie!)

Opcjonalnie: bita śmietana do podania


W garnku rozpuść masło z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Jak cukier się rozpuści, to dodaj śmietankę i sól (inaczej napój będzie za słodki). Gotuj przez kilka minut, mieszaj rózgą. Jak masa będzie jednolita i będzie miała zapach toffi, to wyłącz palnik, odstaw na chwilę, a następnie powolutku dolewaj wodę gazowaną. Od razu podawaj, inaczej piana zniknie! Na wierzch możesz wycisnąć trochę bitej śmietany.


GOTOWE!




Comments


P_Obszar roboczy 1.png

Cześć! Jestem Joanna Banad i stoję za POSYPANE. Piekę, gotuję, wymyślam przepisy, fotografuję i nagrywam – wszystko z miłości do smaku i pięknych kadrów. Łączę oryginalność z prostotą, tworząc przepisy łatwe do przygotowania, ale pełne radości. Prowadziłam przez 3 lata pracownię cukierniczą, organizuję warsztaty kulinarne, współpracuję z apetycznymi markami, a dodatkowo mam magistra z dietetyki klinicznej. Jestem autorką ebooków „Słodka wiosna” i „Słodkie Święta” oraz współautorką książki „K5 Domowa Gastrobanda”. A jeśli lubisz podcasty, sprawdź na mój: „Niech jedzą ciastka”! 🍰

bottom of page