Pieczeń świąteczna z Hogwartu - wegetariańska:
Według przepisu skrzatów z Hogwartu
1 godzina, 8 porcji
40 g masła
100 g komosy ryżowej
150 g dyni hokkaido (może być mrożona )
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łodygi selera naciowego
Oliwa z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1/2 łyżeczki cayenne
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano
2 brązowe pieczarki
1 cytryna
60 g świeżych okruchów chleba
80 g żurawiny suszonej
100 g moreli suszonych
100 g mixu orzechów (włoskich, nerkowców, laskowych, brazylijskich)
4 jajka L
40 g tartego sera (cheddar, szafir, bursztyn)
Chutney żurawinowy:
600 g żurawiny ze słoiczka (2 słoiczki)
1 czerwona papryka chilli
125 ml soku pomarańczowego
1 cebula czerwona
2 cm imbiru
90 ml octu jabłkowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej
Szczypta soli
Łyżka oliwy
Rozgrzej piekarnik do 180 C. Wysmaruj keksówkę odrobiną masła, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Przekrój dynię na pół, wyjmij nasiona, a następnie pokrój miąższ na centrymetrowe kawałki (nie musisz obierać skórki). Pomiń ten punkt, jeśli korzystasz z takiej w kostce. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, posiekaj seler naciowy i pieczarki.
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie dodaj pokrojone warzywa. Dodaj gałązki rozmarynu, cayenne, paprykę i oregano. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem, dobrze wymieszaj, a następnie zmniejsz ogień. Smaż przez około 15 minut, aż warzywa nieco lekko zmiękną. W międzyczasie posiekaj z grubsza grzyby, a następnie dodaj na patelnię na ostatnie 5 minut smażenia.
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i zetrzyj skórkę z połowy cytryny. Przełóż masę do dużej miski, a następnie dodaj schłodzoną komosę ryżową, bułkę tartą, suszone owoce, starty ser i posiekane orzechy. Wbij jajka, a następnie dobrze wymieszaj, aby połączyć. Przełóż miksturę do przygotowanej foremki, a następnie włóż do gorącego piekarnika na 45 do 50 minut.
Podawaj z chutneyem, który przygotujesz w międzyczasie. Papryczkę przekrój, usuń i wyrzuć pestki, posiekaj drobniutko. Cebulę i imbir obierz i także posiekaj. W garnuszku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, dodaj cynamon/przyprawę korzenną a następnie żurawinę, ocet i sok pomarańczowy. Gotuj na malutkim ogniu do zgęstnienia. Na końcu dodaj miód i szczyptę soli do smaku. Chutney możesz przelać do wyparzonego słoiczka i trzymać miesiąc w lodówce.
GOTOWE!
Comments