Felix Felicis
40 minut, 2 porcje (szklanki 250 ml)
Karmelizowane Cornflakes:
50 g Cornflakes
3 łyżeczki mleka w proszku
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki masła
Mus śmietankowy:
375 g mascarpone, schłodzonego
200 g śmietanki 36%, schłodzonej
160 g kremowego serka
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka cukru pudru
Słony karmel (wyjdzie z zapasem):
200 g cukru
4 łyżki wody
120 ml śmietanki 30% z kubeczka, w temperaturze pokojowej
30 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
Szczypta soli
Dodatkowo:
Dowolna kwaśna konfitura - malina, czarna porzeczka (opcjonalnie, dla przełamania smaku)
Słony karmel: Cukier i wodę umieść na patelni (tip: patelnie z jasnym dnem są najlepsze do karmelu) i gotuj na średniej mocy palnika, NIE MIESZAJ! Możesz jedynie poruszać patelnią, ale nie mieszać łyżką czy szpatułką. Płyn najpierw zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu, a następnie zacznie zmieniać zapach i kolor. Poczekaj, aż cały zmieni kolor na bursztynowy i dopiero dodaj śmietankę, DOPIERO TERAZ zamieszaj rózgą i dodaj masło, ponownie dobrze wymieszaj lub najlepiej - zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeżeli po dodaniu śmietanki karmel się rozwarstwi lub zbryli, nie martw się. Wystarczy, że podgrzejesz go na małej mocy palnika przez około 7-10 min do rozpuszczenia.
Karmelizowane Cornflakes: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 150 stopni C. W garnuszku rozpuść masło z brązowym cukrem, odstaw. W misce wymieszaj cornflakes, rozpuszczone masło z cukrem i mleko w proszku. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i podpiekaj 10 min, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Wsyp na dno szklanek.
Mus mleczny: Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem i śmietanką na gęsty krem, dodaj serek i krótko miksuj do połączenia. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i wyciskaj krem do szklanek na warstwę Cornflakesową (możesz też przełożyć krem do torebki strunowej, obciąć jeden róg i wyciskać).
Na dno szklanki wsyp 2 łyżki płatków, następnie wyciśnij krem, na krem (ewentualnie) wyłóż kopiastą łyżkę kwaśnej konfitury, następnie znowu wsyp płatki i wyciśnij krem. Na górę deseru wylej karmel.
Posyp złotym pyłem! Koniecznie! Najlepiej wysyp trochę na dłoń i dmuchnij! Magic!!!!!
GOTOWE!
Comments