Eksplodujące trufle truskawkowe Weasleyów:
20 trufli, 15 minut przygotowania, 1 godzina chłodzenia
300 g białej czekolady + 250 g do oblania trufli
80 ml śmietany 36%
40 g uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
50 g truskawek liofilizowanych
100 g strzelającego cukru
Truskawki zmiel na puder za pomocą malaksera. 300 g czekolady połam na kawałki w misce, śmietankę podgrzej i gorącym płynem zalej czekoladę. Odstaw na minutkę, a następnie wymieszaj szpatułką.
Dodaj zmielone truskawki i 50 g strzelającego cukru. Miskę zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do stężenia na około godzinę (lub do momentu, kiedy masa stężeje).
200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (czyli w metalowej miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą). Masę formuj w dłoniach w niewielkie trufle równej wielkości. W każdy wbij wykałaczkę. Wstaw do zamrażarki na 10 minut.
Rozpuszczoną białą czekoladę przelej do szklanki. Zanurzaj trufle w czekoladzie, trzymając za wykałaczkę. Odkładaj na papier do pieczenia, usuń wykałaczki i posyp resztą truskawek i strzelającym cukrem. Możesz trzymać 4 dni w lodówce (ale cukier strzelający może stracić właściwości strzelające).
GOTOWE!
Comments