Czekoladowe żaby z nadzieniem z masła orzechowego:
20 min (plus 20 min chłodzenia), 2-3 żaby (w zależności od foremki)
Foremka silikonowa żaby - np TAKA
Złoty spray do dekoracji
350 g czekolady ciemnej (70%), mlecznej lub Candy Melts (pastylki czekoladowe, które szybko zastygają i błyszczą)
3,5 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki masła orzechowego, ubitego mikserem
Czekoladę lub meltsy rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej lub
w kuchence mikrofalowej (podgrzewaj 20 sekund, zamieszaj i znowu podgrzewaj - dzięki temu czekolada się nie przypali i nie przegrzeje).
Foremka ŻABA musi być czysta i sucha.
Czekolada musi być wystudzona (ciemna 30 C, mleczna 27 C). Wlej czekoladę do foremki i rozprowadź ją po bokach lub zalej całą foremkę i odczekaj kilka chwil,
a następnie wylej nadmiar, tak aby czekolada oblepiła równomiernie jedynie boki i dno formy. Pozostaw do stężenia na kilka minut w temperaturze pokojowej.
Do środka nałóż masło orzechowe (najlepiej wyciskać go z rękawa cukierniczego) następnie zalej wierzch pozostałą czekoladą. Zbierz namiar czekolady płaskim nożem lub szpatułką i pozostaw w lodówce do stężenia. Delikatnie wyjmij żabę z foremki. GOTOWE!
GOTOWE!
Comments