To jedne z siedmiu rodzajów słodyczy stworzonych przez Weasleyów, które powodowały różne dolegliwości. Canary Creams powstały na bazie Custard Creams, czyli kruchych, ciasteczek budyniowych, tyle tylko że KANARKOWE KREMÓWKI zamieniały zjadacza na minutę w kanarka. Neville zjadł jedne z tych ciastek w "Czarze Ognia" na imprezce na cześć pokonania przez Harrego smoka w Turnieju Trójmagicznym.
Canary Creams:
10 złożonych ciasteczek , 30 min przygotowanie, 30 minut chłodzenia
200 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka skórki z cytryny
4 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru
210 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta kurkumy lub kilka kropel żółtego barwnika spożywczego
Nadzienie:
150 g czekolady karmelowej
50 g śmietanki
Kilka kropel żółtego barwnika
Nadzienie: Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodaj barwnik, wymieszaj, zakryj miseczkę folią spożywczą i wstaw na 30 minut do stężenia do lodówki (lub na dłużej, masa ma być gęsta).
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj za pomocą miksera z cukrem pudrem i skórką z cytryny na jasnożółtą, puszystą masę, ewentualnie dodaj żółty barwnik. W innej misce wymieszaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia.
Do utartego masła dodaj suche składniki i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Ciasto rozwałkuj na blacie lub macie posypanej niewielką ilością mąki. Wykrawaj dowolne kształty, układaj na blaszce w odstępach i piecz 10-12 minut do lekkiego zazłocenia.
Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyciskaj na ciasteczka nadzienie czekoladowe lub nakładaj je łyżeczką. Sklejaj drugim ciasteczkiem.
Ciasteczka przechowuj do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
GOTOWE!
Comments