top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

SERIA HP: Canary Creams - kruche ciasteczka z nadzieniem czekoladowym

To jedne z siedmiu rodzajów słodyczy stworzonych przez Weasleyów, które powodowały różne dolegliwości. Canary Creams powstały na bazie Custard Creams, czyli kruchych, ciasteczek budyniowych, tyle tylko że KANARKOWE KREMÓWKI zamieniały zjadacza na minutę w kanarka. Neville zjadł jedne z tych ciastek w "Czarze Ognia" na imprezce na cześć pokonania przez Harrego smoka w Turnieju Trójmagicznym.

Canary Creams:

10 złożonych ciasteczek , 30 min przygotowanie, 30 minut chłodzenia

  • 200 g miękkiego masła

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

  • 4 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru

  • 210 g mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Szczypta kurkumy lub kilka kropel żółtego barwnika spożywczego

Nadzienie:

  • 150 g czekolady karmelowej

  • 50 g śmietanki

  • Kilka kropel żółtego barwnika


Nadzienie: Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodaj barwnik, wymieszaj, zakryj miseczkę folią spożywczą i wstaw na 30 minut do stężenia do lodówki (lub na dłużej, masa ma być gęsta).

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C (termoobieg). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj za pomocą miksera z cukrem pudrem i skórką z cytryny na jasnożółtą, puszystą masę, ewentualnie dodaj żółty barwnik. W innej misce wymieszaj mąkę, budyń i proszek do pieczenia.


Do utartego masła dodaj suche składniki i zmiksuj na niskich obrotach do połączenia. Ciasto rozwałkuj na blacie lub macie posypanej niewielką ilością mąki. Wykrawaj dowolne kształty, układaj na blaszce w odstępach i piecz 10-12 minut do lekkiego zazłocenia.

Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyciskaj na ciasteczka nadzienie czekoladowe lub nakładaj je łyżeczką. Sklejaj drugim ciasteczkiem.

Ciasteczka przechowuj do 5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


GOTOWE!




558 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page