Gęsty, aksamitny sernik idealny do popołudniowej herbatki pod kocem.
Najlepiej upiec go dzień przed podaniem. Potrzebuje chłodzenia w lodówce (najlepiej całą noc).
PUMPKIN SPICE:
Mały słoiczek
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
1,5 łyżeczki kardamonu
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Pumpkin Spice Sernik :
Tortownica 23 cm średnicy
Spód:
180 g ciastek owsianych
100 g masła, rozpuszczonego, ostudzonego
1 łyżeczka Pumpkin Spice (przepis powyżej)
Masa serowa:
180 g puree z dyni (puree z dyni: pieczemy pokrojoną na kawałki Hokkaido w 200 stopniach C, usuwamy pestki i blendujemy na gładką pastę)
300 g mascarpone
700 g sera twarogowego sernikowego (najlepsza jest Piątnica i Twój smak)
2 łyżeczki przyprawy Pumpkin Spice
170 g brązowego cukru
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
4 łyżki powideł śliwowych (lub kwaśniej konfitury)
Krem:
200 g mascarpone, dobrze schłodzonego
100 ml śmietany 30 %, dobre schłodzonej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 2 łyżeczkami gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasteczka rozdrabiamy w blenderze na drobny pył, mieszamy z rozpuszczonym masłem i przyprawą Pumpkin Spice. dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (ja używam samych rantów, więc zabezpieczam także boki, żeby masa serowa mi nie wypłynęła). Na dno foremki wysypujemy ciasteczka (powinny mieć konsystencję mokrego piasku) i wyrównujemy łyżką. Podpiekamy 15 minut w gorącym piekarniku.
W międzyczasie w misie miksera umieszamy ser, mascarpone, jaja, żółtka, cukier, Pumpkin Spice, mąki, puree z dyni.
Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Nie chcemy, żeby masa serowa się napowietrzyła, bo wtedy sernik za mocno urośnie, opadnie i popęka.
Na podpieczony, ciasteczkowy spód wykładamy powidła i delikatnie rozsmarowujemy. Wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na około godzinę.
Na bokach sernik delikatnie się uniesie, w środku ma być ścięty, ale jeszcze lekko galaretowaty. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik do ostygnięcia w ciepłym piekarniku, żeby gwałtownie nie opadł. Wyjmujemy i chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
Przed podaniem ubijamy za pomocą miksera mascarpone ze śmietaną, cukrem i pastą kawową. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką i wyciskamy na sernik.
GOTOWE!
Comments