top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

PRZEWROTKI (ang. popovers), czyli ekpresowe pizza party bułeczki z ciasta naleśnikowego!

Dla mnie ta receptura to kolejny przełom. Coś pomiędzy bułeczką a ptysiem, ale bazą jest CIASTO NALEŚNIKOWE. Coś niezwykłego - trzymajcie się mocno blatów kuchennych (moich wskazówek i temperatur też), a będziecie mieli okazję powitać nowego, stałego bywalca w Waszej kuchni! Możecie przygotować je na wytrawnie lub słodko. Są chrupiące z wierzchu i bardzo delikatne i wilgotne w środku. Wystarczy wymieszać skladniki i je upiec, zero wysiłku!


Przewrotki

15-20 bułeczek pieczonych w foremce do muffinów


Ciasto:

  • 4 jajka

  • 360 ml mleka (lub napoju roślinnego)

  • 180 g mąki

  • 3 łyżki roztopionego masła

  • szczypta soli

  • olej do wysmarowania foremek


Dodatki - opcjonalne

  • ser, salami, chorizo, szynka, zioła, usmazone pieczarki/papryka

  • cynamon, wanilia, kardamon, skórka z pomarańczy



Piekarnik (góra/dół) rozgrzać do 240 stopni C. Foremkę do muffinek wysmarować olejem/oliwą i wstawić do gorącego piekarnika do rozgrzania (tak, na razie bez ciasta).


W misce zblendować (ważne!) jajka z mlekiem i solą. Dodać mąkę i ponownie zblendować, dodać ser tarty (100 g) i - na przykład - kilka pokrojonych plasterków chorizo. Ja doprawiłam swoje ciasto szczyptą chilli i suszonym oregano.

Gorącą foremkę wyjąć z pieca i wlać masę napełniając wgłebienia na 7/8 wysokości :)

Foremkę wstawić do piekarnika, piec 25 minut, a następnie (nie otwierając przez cały czas pieca) zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i dopiekać kolejne 10-12 minut. Wierz ma być mocno zarumieniony i chrupki.

Po wyjęciu nakłuć delikatnie każdą bułeczkę wykałaczką, żeby para wodna miała ujście. Inaczej przewrotki szybką stracą chrupkość. Maczać w pesto, sosie pomidorowym, podawać do deski mięs i serów z chutneyem - generalnie hulaj dusza!

Najlepsze są takie ciepłe, świeżo wyjęte z piekarnika.



Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!







2630 wyświetleń1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1件のコメント


Agata K
Agata K
2022年4月28日

robię je już trzeci raz 😎

いいね!
bottom of page