Coś pomiędzy pączkiem, ptysiem, a churrosem. Twór bardzo pyszny i niebanalny. Do ciasta parzonego użyłam piwa cytrusowego, ale cydr też byłby ekstra - smak piwa jest subtelny, ale jest! Do tego lukier o smaku chai latte, czyli aromatycznych, korzennych przypraw i mleka. Co w nich lubię najbardziej? Można je zrobić w 15 minut.
OPONKI z lukrem chai latte
około 12 niewielkich sztuk
Ciasto parzone
250 ml piwa z lemoniadą lub cydru jabłkowego/gruszkowego
110 g masła
1 łyżka cukru brązowego
szczypta cynamonu
160 g mąki
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
Lukier chai latte:
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
170 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka łyżek niesłodzonego, skondensowanego mleka
Piwo podgrzać w garnuszku z masłem, cukrem, cynamonem i solą. Jak płyn lekko zawrze, zdjąć z ognia, dodać całą mąkę na raz i wymieszać łopatką do połączenia. Najpierw ciasto będzie kluchowate, ale z czasem zamieni się w jednolitą kulę lśniącego ciasta. Podgrzewać je na małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miski i zmiksować, aż ciasto przestygnie. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim i miksować na gładką, lśniącą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką "szeroka gwiazdka" . Ciasto wyciskać na papier do pieczenia posmarowany cienką warstwą oleju. Następnie pociąć papier tak, aby każdy pączek był na osobnym kwadraciku papieru. Będzie łatwiej je zrzucać do gorącego oleju.
Olej rozgrzać (170 stopni C), pączki delikatnie wrzucać na gorący olej i smażyć na złoty kolor z dwóch stron (2-3 minuty po każdej stronie).
Lukier: cukier puder wymieszać z przyprawami, a następnie dodawać mleko, aż lukier będzie miał konsystencję płynnej śmietanki. Ciepłe pączki maczać w lukrze i zajadać!
GOTOWE!
Czy można zamienić mąkę na jakąś bezglutenową?