Potrzebujesz tylko kilku przyborów do pieczenia, aby upiec ciasto, chleb
lub babeczki, więc początkowe nakłady są naprawdę niskie i nie wykluczone,
że masz już wszystko, czego potrzebujesz. Ja przedstawię Ci swoje 10 MUST HAVE!
Niezależnie od tego, czy planujesz upiec trochę czy dużo, musisz posiadać kilka niezbędnych przyborów do pieczenia. Oczywiście istnieje wiele bardziej wyspecjalizowanych urządzeń, które mogą pomóc w pieczeniu. Spokojnie możesz poradzić sobie bez nich, ale nie ukrywam, że potrafią one zaoszczędzić dużo czasu
i wysiłku, który trzeba włożyć np. w mieszanie czy ugniatanie.
1. MIKSER
Przygodę z pieczeniem dobrze zacząć od miksera ręcznego - świetny do mieszania nawet niewielkich ilości ciasta.
Jeśli kochacie piec i myślicie o pieczeniu na poważnie to polecam Wam z całego serca rozważyć zakup robota kuchennego. Jest to spory wydatek, ale wierzcie mi,
to wieloletnia inwestycja, która oszczędzi Wam czasu, energii i nerwów. Nie muszą to być miskery z najwyższej półki ze wszystkimi możliwymi dodatkami i przystawkami. Wystarczą Wam 3 końcówki - trzepaczka do ubijania, płaska końcówka do ucierania i hak do ciast drożdżowych. Ja spełniłam kilka lat temu swoje marzenia i pracuję
na KitchenAid, ale serdecznie polecam Wam także roboty Kenwood.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze takiego sprzętu?
a) Metal. Dobrze jakby robot miał jak najwięcej metalowych (=trwałych części), łacznie
z metalową misą 4-5 l, te szklane mają jak dla mnie za duże ryzyko potłuczenia,
choć bywają piękne!
b) Duży przedział prędkości mieszania - każde ciasto wymaga innego traktowania.
2. WAGA
Niezwykle istotna, jak nie najistotniejsza pozycja w tym poradniku. Nie zaczynam pracy bez mojej elektrycznej wagi. W pieczeniu, jak już wiecie, dokładność i precyzja jest najważniejsza, a nic nie da nam takiej pewności pomiaru jak waga elektryczna. WARTO,
a nawet TRZEBA ją mieć. Osobiście nie używam żadnych innych miarek, dodatkowo jedynie łyżki i łyżeczki.
3. SILIKONOWE SZPATUŁKI
Nie istnieją lepsze przyrządy do mieszania lub wydrapywania ciasta z dna miski.
Prawie zero strat i zero zmywania! Silikonowe, najlepiej odporne na wysoką temperaturę szpatułki to MUST HAVE! Te z Ikei są w porządku, nie musicieod razu zamawiać jakiś turbo profesjonalnych z hurtowni cukierniczych.
3. ZESTAW MISEK
Na początek wystarczy duża, średnia i 2 mniejsze, z czego bardzo dobrze, jeśli chociaż jedna będzie odporna na wysoką temperaturę, tak żeby można było ją podgrzewać
w kąpieli wodnej.
4. FOREMKI DO PIECZENIA
Rodzajów foremek do pieczenia jest mnóóóóóstwo. Dobrym początkiem będą
3 foremki: okrągła o średnicy 23-24 cm, kwadratowa o boku 25 cm i podłużna o długości 30 cm. Dobrze jest także zaopatrzyć się w porządną, metalową foremkę
do muffinek/babeczek pokrytą teflonem lub inną powłoką nieprzywierającą.
Nie dajcie się skusić na te silikonowe - zużywają się, wyginają, a standartowy rozmiar papilotek (tych owijek papierowych, w których pieczemy babeczki) się do nich nie mieści. Na początek tyle w zupełności wystarczy.
5. SITO
Do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao, a także przecierania kremów, curdów
i polew. Najlepiej zaopatrzyć się w gęste sito wielkości naszej dużej miski, żeby wygodnie można było przesiać większą ilość produktu i nie tracić czasu.
6. WYCISKARKA DO CYTRUSÓW i TARKA
W skórce cytrusów drzemie najwięcej aromatu, wyciskanie soku ręcznie jest męczące
i generuje pestki, więc te dwa narzędzie będą służyć pomocą.
7. TERMOMETR CUKIERNICZY
Jeśli kochasz - tak ja ja - karmel i makaroniki to ten sprzęt będzie niezbędny. Osobiście używam dużego, rtęciowego termometru cukierniczego - znajdziecie go bez problemu
w internecie.
8. RĘKAWY CUKIERNICZE i TYLKI
Do wyciskania ptysiów, eklerów, makaroników, lukru i oczywiście do dekorowania tortów. Używam jednorazowych rękawów cukierniczych i takie własnie Wam polecam (na rynku są też materiałowe i silikonowe, ale u mnie się one kompetnie nie sprawdziły). Dostaniecie je w internecie, ale także w Makro czy Selgrosie. Nie wyobrażam sobie bez nich mojego dekoratorskiego życia. Prawdziwymi gwiazdami i sprawcami stylu są jednak TYLKI - czyli metalowe końcówki do rękawów cukierniczych.
Można je dostać w przeróżnych kształtach, a ich wykorzystanie jest nieskończone, musicie je przetestować!
9. TALERZ OBROTOWY i METALOWE SZPACHLE
Jeśli Twoją zajawką jest pieczenie tortów to ten zestaw ułatwi Ci znacznie życie.
Talerz obrotowy i metalowe szpachle w różnych rozmiarach i zakrzywieniach pozwolą
Ci na równomierne pokrycie tortu, torcików, babeczek czy ciastek kremem lub lukrem.
10. STRUNOWY NÓŻ DO KROJENIA TORTU
Jeśli brakuje Wam wprawy i macie obawy przed przekrawaniem biszkoptu na równe części to zaopatrzcie się w strunowy nóż, dzięki któremu Wasze blaty ciasta zawsze będą równiutkie!
Comments