Deser z koroną (ale nie z tą sami wiecie jaką) dla każdej z kobiet! Pyszne, kontrastowe smaki i tekstury z nutką nostalgii, w nowoczesnym wydaniu. Tak opisałabym ten deser. Tradycyjne millefeuille to warstwy karmelizowanego, francuskiego ciasta przekładane kremem patisserie. W mojej wersji jest to cienkie jak papier, upieczone na chrupko ciasto filo z lekkim, ale stabilnym kremem z białej czekolady. Taki deser mogłybyście zjeść w najlepszej restauracji w mieście.
Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie przekombinowała - między warstwami chrupki i kremu ukrywa się truskawkowy milkshake, a górę zdobi korona z ruloników z ciasta. Całość jest bardzo prosta, a tak efektowna, że zwala z nóg!
Millefauille z ubijanym ganaszem
około 6 porcji deserów talerzowych
Ciasto filo:
2-3 pojedyncze arkusze ciasta filo
rozpuszczone masło
+ pędzel, nożyczki
Krem z białej czekolady:
190 g śmietany 36%
4 g żelatyny, namoczonej przez 10 minut w lodowatej wodzie
130 g białej czekolady
100 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
Sos mleczna truskawka:
szklanka świeżych, pokrojonych truskawek
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka cukru pudru
Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.
Zaczynamy od kremu - powinien chłodzić się minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Czekoladę połamać na drobne kawałki. Śmietankę podgrzać w garnuszku, a następnie dodać namoczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia (na malutkiej mocy palnika). Gorącym płynem zalać czekoladę, dodać mascarpone i zblendować. zakryć miskę folią
i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Truskawki zmiksować z cukrem i mlekiem skondensowanym.
W dzień podania - część ciasta filo pociąć na kwadraty, a część na paski. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Każdy deser składać się powinien z 5 kwadratów + 6 rulonów z ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Papier lub folię przesmarować rozpuszczonym masłem. Rozłożyć kwadraty i paski ciasta. Wszystkie posmarować dokładnie masłem. Paski zwinąć w rulony. Piec około 10-12 do uzyskania jednolitego, złotego koloru. Wyjąć i całkowicie wystudzić.
Schłodzony krem ubić mikserem na średnich obrotach, aż krem się lekko napowietrzy i będzie nadawał się do do wyciskania. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z okrągła, szeroką końcówką. Na talerzu ułożyć 2 kwadraty chrupiącego ciasta. Wycisnąć krem, a w środku nałożyć łyżkę sosu truskawkowego. Nałożyć kolejne dwa kwadraty z ciasta, krem, mleczną truskawkę i zakryć jeszcze jednym kwadratem ciasta. Na górze wycisnąć nieco kremu i wbić w niego ruloniki z ciasta. Rulony napełnić ostrożnie sosem truskawkowym. Całość posypać cukrem pudrem et VOILA!
GOTOWE! WOW WOW WOW
cześć! dzięki za Twoje przepisy, uwielbiam i korzystam regularnie!
chciałam zapytać, czy ten krem nada się do położenia na wierzch sernika?