Makowiec od dziecka kojarzy mi się z suchą jak wiór, za słodką, sklepową roladą drożdżową z makiem, którą moja mama mroziła po świętach i którą dojadaliśmy niechętnie przez kolejne miesiące. Zapragnęłam odczarować sobie to ciasto i tak powstał TEN wypiek. Bazą jest słodki, japoński chlebek na bazie pasty tangzhong, która nadaje niesamowitą lekkość i utrzymuje wilgoć w środku. Wnętrze to co prawda pójście na łatwiznę, czyli gotowa masa makowa, ale w tym wypadku naprawdę świetnie tu gra! Całość polana jest syropem pomarańczowo-cynamonowym dla połysku i zapieczętowania wilgoci, do czego zainspirowały mnie żydowskie babki czekoladowe. Spróbujcie koniecznie, ten makowiec pozostanie świeżutki przez całe Święta!
Ilość porcji: 12 porcji
Czas: 2,5-3 h
Co się przyda? Kuchenna waga cyfrowa, duża miska, mikser z końcówką/końcówkami haka, keksówka 20-22 cm, garnuszek, rózga, łopatka silikonowa, piekarnik.
Tangzhong:
72 g mleka
18 g mąki typu 480/500 (ważne!)
W garnuszku zagotować mleko z mąką na gęstą, kleistą pastę. Przełożyć do miseczki i schłodzić przez 10 minut.
Ciasto:
290 g mąki typu 480/500
5 g soli
8 g drożdży instant
1 jajko
80 ml mleka
tangzhong
40 g mleka skondensowanego słodzonego
20 g miękkiego masła
dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej (domowej lub gotowej)
Syrop:
100 g cukru
50 g wody
skórka z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki oprócz masła zagnieć (7 min) za pomocą miksera z końcówką haka. Dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj zagniatając kolejne 7 minut. Ciasto ma być lekko lepką kulą odrywającą się od boków miski.
Zagnieć ciasto w kulę (ręcznie, w razie czego podyspuj je niewielką ilością mąki) i pozostaw w misce na 50 min do wyrośnięcia (pod przykryciem ze ściereczki).
Po tym czasie odpowietrz ciasto dłonią, przełóż na lekko podsypany mąką blat, krótko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt, którego jeden bok ma mieć długość keksówki, w której będzie pieczony makowiec. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 1 cm.
Ciasto dokładnie posmaruj masą makową i zawiń w ciasną roladę. Odkrój wystające, nierówne dwa końce i przekrój rulon wzdłuż na dwie części. Zapleć te dwie części w warkocz (przekrojem z widoczną masą makową do góry) i przełóż do wysmarowanej masłem keksówki. Zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-50 minut. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 175 C (termoobieg). Piecz makowca przez 40-45 minut.
Pod koniec pieczenia zrób syrop: ugotuj wodę z cukrem, cynamonem i skórką startą z pomarańczy. Gotuj 7-8 min na średniej mocy palnika, aby syrop zgęstniał.
Wyjmij ciasto z piekarnika i od razu polej dokładnie gęstym syropem. Odstaw na 5 minut, a następnie uwolnij je z foremki. Pozostaw do wystudzenia i GOTOWE!
Świetna alternatywa dla zwykłego makowca i nie trzeba się w końcu przejmować czy makowiec popęka. Dla mnie to bardziej brioche przełożona makowym nadzieniem, ale smakowała świetnie była wilgotna i na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję