top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Makowiec marzeń - drożdżowy, lekki, wilgotny.

Makowiec od dziecka kojarzy mi się z suchą jak wiór, za słodką, sklepową roladą drożdżową z makiem, którą moja mama mroziła po świętach i którą dojadaliśmy niechętnie przez kolejne miesiące. Zapragnęłam odczarować sobie to ciasto i tak powstał TEN wypiek. Bazą jest słodki, japoński chlebek na bazie pasty tangzhong, która nadaje niesamowitą lekkość i utrzymuje wilgoć w środku. Wnętrze to co prawda pójście na łatwiznę, czyli gotowa masa makowa, ale w tym wypadku naprawdę świetnie tu gra! Całość polana jest syropem pomarańczowo-cynamonowym dla połysku i zapieczętowania wilgoci, do czego zainspirowały mnie żydowskie babki czekoladowe. Spróbujcie koniecznie, ten makowiec pozostanie świeżutki przez całe Święta!


Ilość porcji: 12 porcji


Czas: 2,5-3 h


Co się przyda? Kuchenna waga cyfrowa, duża miska, mikser z końcówką/końcówkami haka, keksówka 20-22 cm, garnuszek, rózga, łopatka silikonowa, piekarnik.


Tangzhong:

  • 72 g mleka

  • 18 g mąki typu 480/500 (ważne!)


W garnuszku zagotować mleko z mąką na gęstą, kleistą pastę. Przełożyć do miseczki i schłodzić przez 10 minut.


Ciasto:

  • 290 g mąki typu 480/500

  • 5 g soli

  • 8 g drożdży instant

  • 1 jajko

  • 80 ml mleka

  • tangzhong

  • 40 g mleka skondensowanego słodzonego

  • 20 g miękkiego masła


dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej (domowej lub gotowej)


Syrop:

  • 100 g cukru

  • 50 g wody

  • skórka z 1 pomarańczy

  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wszystkie składniki oprócz masła zagnieć (7 min) za pomocą miksera z końcówką haka. Dodaj miękkie masło w kawałkach i miksuj zagniatając kolejne 7 minut. Ciasto ma być lekko lepką kulą odrywającą się od boków miski.


Zagnieć ciasto w kulę (ręcznie, w razie czego podyspuj je niewielką ilością mąki) i pozostaw w misce na 50 min do wyrośnięcia (pod przykryciem ze ściereczki).


Po tym czasie odpowietrz ciasto dłonią, przełóż na lekko podsypany mąką blat, krótko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt, którego jeden bok ma mieć długość keksówki, w której będzie pieczony makowiec. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość 1 cm.


Ciasto dokładnie posmaruj masą makową i zawiń w ciasną roladę. Odkrój wystające, nierówne dwa końce i przekrój rulon wzdłuż na dwie części. Zapleć te dwie części w warkocz (przekrojem z widoczną masą makową do góry) i przełóż do wysmarowanej masłem keksówki. Zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45-50 minut. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 175 C (termoobieg). Piecz makowca przez 40-45 minut.



Pod koniec pieczenia zrób syrop: ugotuj wodę z cukrem, cynamonem i skórką startą z pomarańczy. Gotuj 7-8 min na średniej mocy palnika, aby syrop zgęstniał.


Wyjmij ciasto z piekarnika i od razu polej dokładnie gęstym syropem. Odstaw na 5 minut, a następnie uwolnij je z foremki. Pozostaw do wystudzenia i GOTOWE!









3443 wyświetlenia1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1 Comment


Świetna alternatywa dla zwykłego makowca i nie trzeba się w końcu przejmować czy makowiec popęka. Dla mnie to bardziej brioche przełożona makowym nadzieniem, ale smakowała świetnie była wilgotna i na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję

Like
bottom of page