Pyszne, lekko ciągnące i intensywnie kokosowe ciasteczka które zrobicie w kilkanaście minut.
Macie ochotę na coś słodkiego? W takich momentach zamiast zaglądać do "szafki na czarną godzinę" wypełnioną po brzegi słodyczami, wystarczy być zaopatrzonym w orzechy, ziarna i wiórki kokosowe. I nie, nie będę kazać Wam chrupać samych orzechów jako zaspokojenie żądzy na coś pysznego i słodkiego.
Macie jednak wybór - albo przemysłowe słodycze, albo domowe pyszności, których lista składników nie zaskakuje tajemniczą nomenklaturą.
Obiecuję Wam, że temat makaroników jeszcze poruszę, mam w planach przygotowanie dla Was szczegółowej serii "Francja Elegancja" z przepisami krok po kroku (a może nawet z video) na francuskie klasyki. Bądźcie ze mną!
Tymczasem przedstawiam Macaroons, czyli ciasteczka przypominające kokosanki. Zero dodanego tłuszczu, zero mąki. Możecie zamiast cukru użyć eryczka (erytrolu)
MACAROONS:
10 ciasteczek (możecie podwoić przepis)
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
2 łyżki cukru (lub 1 łyżka erytrolu)
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). W misce wymieszać białka z cukrem, solą i kokosem.
Masę odstawić na 10 minut (żeby cukier miał okazję się nieco rozpuścić), blaszkę wyłożyć w międzyczasie papierem do pieczenia. za pomocą 2 łyżek formować kulki ciasta na blaszce.
Piec 15-20 minut do zarumienienia. Można posypać je cukrem pudrem lub zanurzyć w deserowej czekoladzie.
GOTOWE!
Commentaires