Lekka, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku beza z lekkim kremem waniliowym, musem mango, marakują, kiwi, borówkami i bananem. Idealny balans smaków!
Pavlova z kremem waniliowym i owocami:
8-10 porcji
Beza:
6 białek, w temperaturze pokojowej
330 g cukru
1 łyżeczka octu (np. jabłkowego, ryżowego)
3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, przesianej przez sitko
Krem:
400 ml śmietanki 36%, schłodzonej
250 g mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
3 łyżki musu z mango (do dostania w Makro, Auchan, Selgrosie)
4 marakuje
2 kiwi
150 g borówek amerykańskich
1 banan
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (termoobieg). Białka umieścić w misie (miska musi być dokładnie umyta - nie może być na niej grama tłuszczu - i wysuszona ręcznikiem papierowym) miksera, ubijać, aż utworzy się piana. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce.
Ubijać 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści (rozetrzeć masę między palcami, ma być idealnie gładka i jednolita).
Do bezy dodać ocet i przesianą skropię i delikatnie, ale dokładnie wymieszać silikonową szpatułką. Masę bezową wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Za pomocą łyżki lub szpatułki rozsmarować masę i uformować ją fikuśnie, żeby stworzyć bezowe "gniazdko".
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni C, wstawić bezę i piec około 2 h, aż będzie sucha i chrupiąca z wierzchu. Po tym czasie wyjąć bezę i pozostawić do przestudzenia.
Kiwi i banana obrać, pokroić. W misie miksera ubić śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Krem wyłożyć na środek bezowego gniazdka, polać musem z mango, rozmieszać z kremem.
Na wierzch wyłożyć miąższ z marakui, pokrojone kiwi, banana i borówki.
SMACZNEGO!
Comments