top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Krem SNICKERS - domowa wersja klasyku z dzieciństwa.


KREM SNICKERS

1 słoik, 450 g (ja użyłam słoika po dżemie Maribel z Lidla)


Krem czekoladowy:

  • 100 g deserowej czekolady

  • 100 g mlecznej czekolady

  • 200 g śmietanki 36 %

  • szczypta soli

Słony karmel:

  • 200 g cukru

  • 100 g wody

  • 130 g śmietanki 36%

  • 120 g masła

  • 1/2 łyżeczki soli (w płatkach lub z młynka)

Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 100%, bez dodatków


Krem czekoladowy: Podgrzej śmietankę w garnuszku. Czekoladę posiekaj i włóż do miseczki. Zalej czekoladę gorącym płynem. Dokładnie wymieszaj. Zakryj folią i odstaw na 5-6 h (w temp pokojowej). Konsystencja powinna być idealna do smarowania - masa nie powinna być ani rzadka ani zbyt zbita.


Słony karmel: Podgrzej cukier z wodą na patelni lub garnku. Nie mieszaj żadnym mieszadłem! Możesz jedynie poruszać patelnią/garnkiem, aby temperatura rozchodziła się równomiernie. Gdy mieszanina zamieni się w karmel i stanie się bursztynowa, wlej śmietankę i dodaj masło. Teraz możesz wymieszać całość rózgą. Jeśli część karmelu się skrystalizowała i stwardniała, wystarczy, że podgrzejesz całość na malutkiej mocy palnika, aż grudki się rozpuszczą. Karmel przelej do miski i zmiksuj (zblenduj) za pomocą blendera ręcznego (z końcówką z ostrzem) - to bardzo ważny krok, nie pomijaj go. Odstaw karmel do całkowitego wystudzenia.


Krem czekoladowy, karmel i masło orzechowe przełóż do rękawów cukierniczych (jeśli chcesz uzyskać efekt warstw w słoiczku - oczywiście możesz nakładać je też łyżką, ale rękawem będzie wygodniej). Do wyparzonego słoiczka wyciskaj na zmianę karmel, krem czekoladowy i masło orzechowe.


Krem możesz przechowywać do miesiąca w lodówce.


GOTOWE!




4127 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page