KREM SNICKERS
1 słoik, 450 g (ja użyłam słoika po dżemie Maribel z Lidla)
Krem czekoladowy:
100 g deserowej czekolady
100 g mlecznej czekolady
200 g śmietanki 36 %
szczypta soli
Słony karmel:
200 g cukru
100 g wody
130 g śmietanki 36%
120 g masła
1/2 łyżeczki soli (w płatkach lub z młynka)
Dodatkowo: 4 łyżki masła orzechowego 100%, bez dodatków
Krem czekoladowy: Podgrzej śmietankę w garnuszku. Czekoladę posiekaj i włóż do miseczki. Zalej czekoladę gorącym płynem. Dokładnie wymieszaj. Zakryj folią i odstaw na 5-6 h (w temp pokojowej). Konsystencja powinna być idealna do smarowania - masa nie powinna być ani rzadka ani zbyt zbita.
Słony karmel: Podgrzej cukier z wodą na patelni lub garnku. Nie mieszaj żadnym mieszadłem! Możesz jedynie poruszać patelnią/garnkiem, aby temperatura rozchodziła się równomiernie. Gdy mieszanina zamieni się w karmel i stanie się bursztynowa, wlej śmietankę i dodaj masło. Teraz możesz wymieszać całość rózgą. Jeśli część karmelu się skrystalizowała i stwardniała, wystarczy, że podgrzejesz całość na malutkiej mocy palnika, aż grudki się rozpuszczą. Karmel przelej do miski i zmiksuj (zblenduj) za pomocą blendera ręcznego (z końcówką z ostrzem) - to bardzo ważny krok, nie pomijaj go. Odstaw karmel do całkowitego wystudzenia.
Krem czekoladowy, karmel i masło orzechowe przełóż do rękawów cukierniczych (jeśli chcesz uzyskać efekt warstw w słoiczku - oczywiście możesz nakładać je też łyżką, ale rękawem będzie wygodniej). Do wyparzonego słoiczka wyciskaj na zmianę karmel, krem czekoladowy i masło orzechowe.
Krem możesz przechowywać do miesiąca w lodówce.
GOTOWE!
Comments