top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

KOPIEC KRETA, czyli gdzie się podziały tamte prywatki?

Zaktualizowano: 29 lip 2021

To jest jest smak wymarzonego weekendu. Rok 2004. Wersja domowa 10/10.


KOPIEC KRETA


foremka 23-24 cm


Ciasto czekoladowe:


  • 80 g czekolady deserowej

  • 70 g czekolady mlecznej

  • 100 ml mleka (plus 50 ml do nasączenia)

  • 120 g masła

  • 3 jajka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 200 g cukru

  • 250 g mąki

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wnętrze:

  • 4 duże banany

  • 500 ml śmietanki 30%, schłodzonej

  • 250 g mascarpone, schłodzonego

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego (tak, to jest sekret oryginalnego smaku :D )

  • 50 g cukru pudru

  • 20g deserowej czekolady, drobno posiekanej

  • 130 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej (w misce na garnku z wrzącą delikatnie wodą). W innej misce wymieszać mąkę, kakao, sól i proszek. Po rozpuszczeniu odstawić do przestudzenia. W misie miksera ubić jajka z cukrem na lekką, jasnożółtą, puszystą masę. Dodać masę czekoladową, zmiksować.

Stopniowo dodawać suche składniki i miksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Przelać ciasto, wyrównać i piec 35-40 minut (do suchego patyczka).

Wyjąć, całkowicie wystudzić. Ostrym nożykiem naciąć okrąg w cieście i palcami wyjąć miąższ ze środka ciasta. Spód nasączyć 50 ml mleka. Okruchy zostawić do posypania wierzchu.

W zagłębieniu ułożyć całe, obrane 3 banany. Pozostałego banana zgnieść na papkę.

W misie miksera ubić mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy na gęstą, puszystą masę. Dodać kawałeczki czekolady i papkę bananową, wymieszać szpatułką. Grubą warstwę kremu rozsmarować na bananach, zaokrąglając górę.

Posypać pozostałymi okruchami ciasta. GO TO WE!







1618 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page