top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

KINDER COUNTRY domowej roboty

Domowej roboty "sklepowy" batonik to jest radość i frajda jakich mało. Orkisz to zdrowszy, ale i smaczniejszy wybór niż ryż do tych batoników (ma bardziej prażony, orzechowy, wyrazisty smak), ale jeśli chcecie się trzymać oryginału to spróbujcie z miksem różnych dmuchanych ziaren. Delikatnej kwasowości, którą wyczuwam w oryginale, dodaje nam jogurt naturalny, a krótka lista składników napawa optymizmem. To batonik pyszny, WYJĄTKOWY i prosty w przygotowaniu.

Kinder Country

około 14 batoników (oczywiście możecie zrobić mniej, w mniejszej foremce)


u mnie foremka 25 cm x 40 cm

  • 300 g białej czekolady

  • 50 g śmietany 36%

  • 50 g jogurtu naturalnego

  • 80 g orkiszu ekspandowanego

  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g deserowej czekolady

  • 200 g mlecznej czekolady

  • 2 łyżki oleju roślinnego


Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.


Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki). Rozpuść białą czekoladę w śmietance i jogurcie w mikrofali (najlepiej w plastikowej misce) lub na kąpieli wodnej (najlepiej w metalowej misce - plastikową może się odkształcić, a szklana pęknąć). Wymieszaj, aż całość będzie gładka i gęsta. Pozostaw na 5 minut do przestudzenia. Dodaj dmuchany orkisz, dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do przygotowanej formy i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki.


W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuść połamane na kawałki czekolady z olejem, aż całość będzie płynna i lśniąca. Ostudź polewę przez 10 minut. W międzyczasie wyjmij foremkę z zamrażarki, chwytając za papier do pieczenia uwolnij zastygniętą masę z formy i pokrój na równej wielkości batoniki. Wstaw batoniki ponownie na kilka minut do zamrażarki. Każdy batonik musi być zmożony, żeby ładnie zastygała na nim polewa.


Zamaczaj batoniki w czekoladzie i rozsmaruj czekoladę tak, aby pokryła cały batonik, możesz także ułożyć batoniki na kratce i oblewać je polewą. Oblane batony odkładaj na talerz/ deskę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki, żeby czekolada zastygła. Gotowe batoniki można trzymać na czarną godzinę szczelnie zapakowane w zamrażarce (w woreczkach strunowych lub szczelnie zapakowane w folię spożywczą. :)




GOTOWE!





3019 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Yorumlar


bottom of page