Nie wiem czy wiedzieliście, ale burgery weszły na salony dopiero, jak ich bułki przeszły rewolucję. Z chemicznych, przetworzonych, nadmuchanych buł stały się puszystym, maślanym, aromatycznym dopełnieniem najlepszej jakości wołowiny
i smakowitych dodatków. Dzisiaj zdradzam przepis na bułki do burgerów i hot dogów w wersji GOURMET.
Dobra bułka to taka, która jest puszysta i aromatyczna, ale także na tyle mięsista i trwała, żeby utrzymać całe wnętrze burgera w ryzach. Takie są właśnie te bułki.
Jeśli chcielibyście dowiedzieć się, czy hamburgery pochodzą z Hamburga i jakich zasad należy przestrzegać, żeby bułeczki wyszły Wam wybitnie to zapraszam do posłuchania ODC. 6 mojego podcastu 'Niech jedzą ciastka!'.
W ramach wsparcia dla łódzkiej gastronomii i zafundowania sobie namiastki restauracyjnego przeżycia Jemy w Łodzi zorganizowały JEMY W DOMU BURGER FEST, który będzie trwał od 20 do 26 kwietnia. W tym czasie możecie spróbować ponad 30 szalonych burgerów z bezpieczną dostawą prosto pod drzwi. Więcej informacji o restauracjach biorących udział w festiwalu i o wszystkich wydarzeniach towarzyszących znajdziecie na stronie Jemy w Łodzi.
Ja na pewno zaszaleję, bo bardzo już tęsknię za wychodzeniem na miasto! A tymczasem zobaczcie, jak zrobić świetne bułki.
BUŁKI DO BURGERÓW (i hot dogów)
około 10 bułeczek
40 g świeżych drożdży (lub 14 g instant)
200 ml ciepłej wody
80 ml ciepłego mleka
25 g cukru
1 jajko
10 g soli
30 g miękkiego masła
530 g mąki (TYP 550 - "Ekstra wypiek", "Luksusowa")
u mnie jeszcze : 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wierzch:
1 jajko
50 ml wody
2 łyżki sezamu
20 g tartego parmezanu, Grana Padano lub innego twardego sera
Piekarnik rozgrzać do 40 stopni C. Drożdże rozpuścić w wodzie z mlekiem i cukrem. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie dodać jajko, sól i mąkę. Miksować w misie miksera (końcówka hak) przez 5 minut. Dodać miękkie masło i miksować na niskich obrotach 10 minut. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, zakryć ściereczką. Piekarnik wyłączyć i wstawić ciasto do wyrastania pod przykryciem na 30 minut. Podwoi, a nawet potroi objętość!
Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, podsypując niewielką ilością mąki.
Ciasto zważyć i podzielić na równe części (odważając każdy kawałek ciasta na wadze), z każdego kawałka ciasta formować zgrabne bułeczki.
Układać je w odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Ponownie zakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 30 minut, ale tym razem w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Gdy bułeczki urosną należy je posmarować (dokładnie!) pędzlem mieszaniną jajka roztrzepanego z wodą. Każdą bułeczkę posypać sezamem i serem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut aż się pięknie zarumienią.
GOTOWE!
Comments