Szaleństwo na punkcie jagodzianek dopiero się rozkręca. Dla wszystkich z Was, którzy nie mają żadnej Jagodziankarni, pracowni lub piekarni serwującej ciepłe bułeczki z jagodami (no i jeśli nie chce się Wam ich lepić z mojego przepisu) to zapraszam Was na dużą drożdżówkę z jagodami i kruszonką truskawkową na palonym maśle. Nie natrudzicie się, a nada się idealnie na grilla ze znajomymi! To jest hit!
Drożdżówka XXL z jagodami i kruszonką truskawkową:
blaszka prostokątna 30 cm x 40 cm
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki chlebowej typ 1050 (może być inna, np. na pizzę)
30 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)
250 ml mleka, ciepłego
1/2 łyżeczka soli
70 g cukru
1 jajko
2 żółtka
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru z wanilią
Jagody:
700 g jagód (lub więcej, jeśli jesteście odważni)
3 łyżki cukru
skórka z 1 cytryny
1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
Kruszonka:
100 g masła
1 szklanka mąki (szklanka 250 ml)
pół szklanki cukru (szklanka 250 ml)
2 łyżki truskawek liofilizowanych zmielonych na pył (opcjonalnie), możecie zamienić na cukier z wanilią
Masło na kruszonkę rozpuścić i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się złotobrązowe i zacznie pachnieć lekko orzechowo. Odstawić do przestudzenia, dodać mąkę, truskawki i cukier, wymieszać i trzymać w lodówce, aż do momentu posypania wyrośniętego ciasta.
Pół szklanki ciepłego mleka wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Resztę mleka wymieszać z jajkiem i żółtkami. Mąkę wymieszać w misce z solą i wlać rozczyn z drożdży. Miksować (końcówka HAK) na wolnych obrotach, następnie dodać mleko z jajkami i miksować 7-8 minut. Na końcu dodać miękkie masło i miksować kolejne 10 minut na wolnych obrotach.
Miskę zakryć ściereczką i wstawić do piekarnika (40 stopni C) na 30 minut. Jagodny wymieszaj z cukrem, skórką z cytryny i skrobią. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki, rozprowadzić po foremce i wstawić na 15 minut do piekarnika (nadal 40 stopni C). Wyjąć, rozłożyć równomiernie jagody, odstawić na 45 minut do wyrastania, a następnie posypać kruszonką. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni C (termoobieg). Piec ciasto 35-40 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia (oczywiście jak dacie radę wytrzymać).
Podawać najlepiej z lodami! Przepis na BANALNE, domowe lody znajdziecie w moim cyklu "środa dzień loda".
GOTOWE!
Comments