top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

JADALNE PREZENTY EXPRESS cz.1 - domowy, piernikowy Baileys, czyli pyszny likier kawowy.

Zaktualizowano: 26 lis 2021

Pierwszy z serii czterech bardzo szybkich, prostych, a efektownych jadalnych prezentów. Nie zmuszam i nie zachęcam nikogo do picia alkoholu - baza do tego likieru może służyć jako przepyszny syrop do kawy, polewa do serniczka czy sos do lodów. Ale taki domowy likier to niebo w gębie, sklepowy się nie umywa!


LIKIER BAILEYS DOMOWEJ ROBOTY

1l likieru lub 400 ml syropu


Syrop:

  • 240 ml śmietanki 30%

  • 370 ml mleka słodkiego skondensowanego

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu Crema)

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią


DODATKOWO:

  • 400 ml whisky


W garnuszku podgrzać śmietankę, mleko skondensowane, kawę, cynamon, kardamon

i cukier z wanilią. Mieszać, aż kawa się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Na tym etapie można już przelać syrop do buteleczek (i ewentualnie dodać przepis polegający na dodaniu whisky) lub dodać do syropu whisky, lejąc cienkim strumieniem

i blindując za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, żeby się nie rozwarstwił :)


Przelać do wyparzonej butelki. Można go przechowywać do 2 miesięcy w lodówce. W wersji bez alkoholu - do dwóch tygodni w lodówce :)


Gałązka, wstążka, karteczka z życzeniami i mamy super JADALNY PREZENT gotowy. I to

w kilka minut!



Przed Wami mój SEZONOWNIK - śmiało go sobie zapisujcie, drukujcie. Może stanowić świetną ściągę do kuchni/pracowni. Mam nadzieję, że dzięki niemu będzie wpadać na jeszcze lepsze, pyszniejsze pomysły!





2148 wyświetleń3 komentarze

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

3 Comments


Karolina Perczak
Karolina Perczak
Dec 22, 2021

A czy mogę użyć kawę z ekspresu (np mocne espresso)? Nie mam w domu rozpuszczalnej… :(

Like

magda.krawczyk17
Nov 26, 2021

Asiu kochana- jak długo można przechowywać i jak? :)

Like
Asia Banad
Asia Banad
Nov 26, 2021
Replying to

już uzupełnione :) Można przechować go w lodówce 2 miesiące w formie likieru lub 2 tygodnie w formie syropu. Oczywiście buteleczka musi być wyparzona i szczelnie zamykana.

Like
bottom of page