Mięciutkie, puszyste i długo utrzymujące świeżość dyniowe rollsy, które możecie upiec zarówno w foremce, jak i jak luzie, na blaszce. Jesień w pełni!
Dyniowe rollsy cynamonowo-kardamonowe z serowym lukrem :
Podwójna porcja na 17 mini bułeczek w foremce i na 9 większych bułeczek pieczonych luzem
1 szklanka = 250 ml
Rollsy:
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 opakowanie drożdży instant
1/4 szklanki cukru
1 przyprawy korzennej
1 jajko
3/4 szklanki puree z dyni (puree z dyni: pieczemy pokrojoną na kawałki Hokkaido w 200 stopniach C, usuwamy pestki i blendujemy na gładką pastę)
1/4 szklanki roztopionego masła, przestudzonego
4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 szklanka cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
100 g bardzo miękkiego masła
Lukier:
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
kilka kropel soku z cytryny dla przełamania
Piekarnik rozgrzewamy do 35 stopni C. W misie miksera mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier, puree z dyni, jajka, sól, przyprawę korzenną i roztopione masło.
Do mikstury dodajemy mąkę i mieszamy przez 8-10 minut na niskich obrotach miksera za pomocą haka.
Ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze chwilę ręcznie. Następnie przekładamy ciasto powrotem do miski, miskę zakrywamy ściereczką i wkładamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni C.
W międzyczasie mieszamy w misce wszystkie składniki nadzienia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (dość cienko, jeśli robimy wersje w foremce lub nieco grubiej, jeśli robimy wersję luźną) na prostokąt i smarujemy dokładnie nadzieniem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
Zawijamy zawsze od dłuższego boku prostokąta. Kroimy na 2 cm-2,5 cm rollsy.
Rollsy układamy w foremce z dnem wyłożonym papierem do pieczenia....
... lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy je do ciepłego (35 stopni C) piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy bułeczki, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pieczemy rollsy przez 25-30 minut do zarumienienia.
W międzyczasie robimy lukier - miksujemy mascarpone z cukrem, cynamonem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Upieczone bułeczki wyciągamy do przestygnięcia (10 minut), a następnie smarujemy lukrem. NIE ŻAŁUJEMY GO!!!
GOTOWE! PIĘKNA SPRAWA!
Comments