Intesywne, kleiste, mocno czekoladowe brownie z warstwą płatków kukurydzianych Corn Flakes zatopionych w karmelu. Czy może być lepiej?
To połączenie smaków to moje największe odkrycie tej zimy. Wszystko co najlepsze
i otulające od środka jak miękki szaliczek zamknięte w jednym kawałku tego cuda. Czekolada, lekko słony karmel, aksamitne brownie i chrupkie płatki kukurydziane.
To ciasto to przeżycie i rollercoaster przyjemności.
BROWNIE:
250 g masła, pokrojonego w kostkę
250g czekolady 70%, połamanej na kawałki
4 jajka (rozmiar L)
280 g cukru
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
Masło i czekoladę włóż do termoodpornej miski i ustaw na garnku z wrzącą wodą,
tak, aby miska nie dotykała powierzchni wody. Mieszaj silikonową szpatułką
do uzyskania gładkiego, lśniącego płynu. Odstaw do ostudzenia.
W misie miksera ubij jajka z cukrem na jasnożółtą, puszystą masę, zajmie to dosłownie
2 minuty. Na małych obrotach miksera wlewaj masę czekoladową do jajek i zmiksuj tylko do połączenia składników. Do ciasta dodaj sól i odmierzoną i przesianą mąkę, a całość wymieszaj rózgą kuchenną (już nie mikserem). Dno foremki kwadratowej (25cm)
lub okrągłej (śr. 23-24cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.
Wlej masę i piecz w temperaturze 160ºC (termoobieg) przez około 25-30 min - ciasto ma być kleiste w środku, ale nie płynne. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia.
CORN FLAKES W KARMELU:
600g cukru + 100 ml wody
400ml śmietanki 36%, najlepiej w temperaturze pokojowej
200g masła, w temperaturze pokojowej
250g Corn Flakes
1 łyżeczka soli (lub więcej, jeśli nie chcecie jeszcze mocniej zbalansować słodycz), najlepsza jest ta w płatkach
Na patelni lub w garnku umieść cukier i wodę. Podgrzewaj, nie mieszając (możesz jedynie rotacyjnie poruszać patelnią lub garnkiem), aż cukier całkowicie się rozpuści
i zacznie się karmelizować (zajmie to około 10 minut). Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor i zacznie intensywnie pachnieć, wlej śmietankę i dodaj masło - teraz możesz już mieszać, najlepiej rózgą kuchenną. Nie przestrasz się, to będzie gwałtowna reakcja, dlatego dobrze, jeśli śmietanka i masło będą w temperaturze pokojowej - różnica temperatur będzie mniejsza, a reakcja łagodniejsza.
Gotuj sos karmelowy na niewielkim ogniu, aż powstanie jednolita masa bez grudek (to może chwilkę potrwać) . Na koniec dodaj sól, zdejmij karmel z palnika, przestudź całkowicie i wsyp Corn Flakes, wymieszaj bardzo dokładnie szpatułką, tak, aby każdy płatek był pokryty karmelem. Chrupiącą masę karmelową wyłóż na brownie i pozostaw co najmniej godzinę do całkowitego wystudzenia. Krój ciasto ostrym nożem.
TO JEST UCIECHA DLA ZMYSŁÓW!
Komentarze