Pyszna wariacja na temat bardzo amerykańskiego przysmaku, czyli połączenia masła orzechowego z kwaskowym dżemem lub konfiturą. Czysta przyjemność!
Ciasteczka Peanut Butter&Jelly:
10 złożonych ciasteczek
60g masła, w temperaturze pokojowej
150g brązowego cukru (możecie zastąpić erytrolem w wersji bez cukru)
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego/cukru z prawdziwą wanilią
150g gładkiego masła orzechowego
150g mąki pszennej (może być także pełnoziarnista)
85g płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
Nadzienie: masło orzechowe i dżem malinowy/porzeczkowy
Rozgrzej piekarnik do 170ºC (termoobieg) i wyłóż blaszkę/blaszki papierem do pieczenia.
Masło i cukier ubij za pomocą miksera do uzyskania lekkiej, jasnożółtej masy, 3-4 minuty. Dodaj jajko i krótko zmiksuj do połączenia. Dodaj wanilię i masło orzechowe i zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, krótko wymieszaj (najlepiej ręcznie, nie miksuj), tylko do powstania jednolitego ciasta. Takie ciasto możesz trzymać w lodówce do 4 dni. Ciasto formuj za pomocą dłoni w małe kulki (kulki ciasta powinny mieć około 30 g każda) i ułóż w kilkucentymetrowych odstępach na przygotowanych blachach do pieczenia. Każde ciastko rozpłaszcz delikatnie dłonią. Poporcjowane kuleczki ciasta możesz także zamrozić na tacce lub desce i odpiekać prosto po wyjęciu z zamrażarki (wtedy należy nieco wydłużyć czas pieczenia).
Piecz w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Ciasteczka powinny mieć lekko rumiane brzegi i być jaśniejsze w środku. Pozostaw do ostygnięcia na blachach przez kilka minut, a następnie zdejmij z blaszek i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Aby złożyć ciasteczka, rozprowadź niewielką ilość masła orzechowego na połowie ciastek wraz z małą łyżeczką dżemu. Złóż z drugim ciasteczkiem. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez około 3 dni.
Commentaires