Coś totalnie słodkiego - dosłownie i w przenośni! Nie ma NICZEGO lepszego od świeżutkich, domowych, wypieków drożdżowych. Dla mnie ciasto drożdżowe ma właściwości terapeutyczne, a w tym pupciowym wydaniu proces jego przygotowania jest jeszcze zabawniejszy i przyjemniejszy.
Rogaliki z serkiem waniliowym:
ok 10- 12 sztuk
560 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
10 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 i 1/4 szklanki mleka 3,2%, ciepłego (ale nie gorącego)
2 jajka, rozmiar L, w temperaturze pokojowej
80 g masła, rozpuszczonego, ostudzonego
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
*szklanka = 250 ml
Nadzienie:
400 g twarogu tłustego (takiego w kostce, nie w kubełku)
2 żółtka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia.
Piekarnik rozgrzać do 40 stopni C. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dolać mleko i wbić jajka. Wyrobić przy użyciu miksera z końcówką HAKA (!), będzie to trwało około 5 minut. Można także wyrobić ciasto ręcznie, ale to już będzie trwało 10 minut.
Na końcu wyrabiania ciasta dodać masło i miksować do całkowitego połączenia. Ciasto ma być elatyczne, lśniące, lekko klejące. Zakryć miskę bawełnianą ściereczką i wstawić do piekarnika na około 35-40 min do podwojenia (a nawet potrojenia objętości).
Po tym czasie przełożyć na blat/matę silikonową posypaną mąką i delikatnie wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na 4 części , a każdą wałkować na okrąg, każdy okrąg na pół i znowu na pół i na powstałe trójkąty układać nadzienie serowe (w ten sposób jak poniżej):
Zawijać od szerszej strony i zakończyć z taki sposób, żeby końcówka była mniej więcej w połowie rogalika (i utworzyła ogonek), boki wykręcić i docisnąć.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nich rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do piekarnika na 35-30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (termoobieg).
Przygotować jajko roztrzepane z kilkoma łyżkami mleka i pędzel do smakowania. Po wyrośnięciu rogalików posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec
w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut do zarumienienia.
Wyjąć, przestudzić (można je posypać cukrem pudrem), jeść!!!!
PODOBNE?
Comments