top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

COOKIE KRONIKI, cz. 8 - Rogaliki z serkiem waniliowym, czyli PUPCIE CORGI!

Coś totalnie słodkiego - dosłownie i w przenośni! Nie ma NICZEGO lepszego od świeżutkich, domowych, wypieków drożdżowych. Dla mnie ciasto drożdżowe ma właściwości terapeutyczne, a w tym pupciowym wydaniu proces jego przygotowania jest jeszcze zabawniejszy i przyjemniejszy.

Rogaliki z serkiem waniliowym:


ok 10- 12 sztuk

  • 560 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)

  • 10 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)

  • 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2%, ciepłego (ale nie gorącego)

  • 2 jajka, rozmiar L, w temperaturze pokojowej

  • 80 g masła, rozpuszczonego, ostudzonego

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

*szklanka = 250 ml


Nadzienie:

  • 400 g twarogu tłustego (takiego w kostce, nie w kubełku)

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 łyżki cukru


Składniki na nadzienie rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia.

Piekarnik rozgrzać do 40 stopni C. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dolać mleko i wbić jajka. Wyrobić przy użyciu miksera z końcówką HAKA (!), będzie to trwało około 5 minut. Można także wyrobić ciasto ręcznie, ale to już będzie trwało 10 minut.

Na końcu wyrabiania ciasta dodać masło i miksować do całkowitego połączenia. Ciasto ma być elatyczne, lśniące, lekko klejące. Zakryć miskę bawełnianą ściereczką i wstawić do piekarnika na około 35-40 min do podwojenia (a nawet potrojenia objętości).


Po tym czasie przełożyć na blat/matę silikonową posypaną mąką i delikatnie wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na 4 części , a każdą wałkować na okrąg, każdy okrąg na pół i znowu na pół i na powstałe trójkąty układać nadzienie serowe (w ten sposób jak poniżej):

Zawijać od szerszej strony i zakończyć z taki sposób, żeby końcówka była mniej więcej w połowie rogalika (i utworzyła ogonek), boki wykręcić i docisnąć.


Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, układać na nich rogaliki w kilkucentymetrowych odstępach, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do piekarnika na 35-30 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C (termoobieg).


Przygotować jajko roztrzepane z kilkoma łyżkami mleka i pędzel do smakowania. Po wyrośnięciu rogalików posmarować je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec

w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut do zarumienienia.


Wyjąć, przestudzić (można je posypać cukrem pudrem), jeść!!!!

PODOBNE?



617 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page