top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

COOKIE KRONIKI, cz. 7 - Ciasteczka owsiane wypełnione po brzegi!

Nie każdy jest fanem owsianki, nawet takiej na bogato, z celebryckich przepisów lub gotowców. Ale kochani, owsiane ciasteczka to zupełnie inna historia. Chrupiące na wierzchu, lekko ciągnące w środku, z wszelakimi możliwymi zamiennikami mąki i cukru. GOOD STUFF!

Ciasteczka owsiane:


około 24 ciastek:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)

  • 1,5 szklanki orzechów (ulubionych), rodzynek, nasion

  • 1 szklanka mąki (pszennej, orkiszowej, pełnoziarnistej, bezglutenowej)

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

  • 1 jajko

  • 150 g miękkiego masła

  • 3/4 szklanki cukru brązowego (lub erytrolu/ksylitolu)

  • 1/2 szklanki cukru białego (lub erytrolu/ksylitolu)

  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Rozłóż płatki owsiane na blaszce na blaszce z orzechami i nasionami, dodaj cynamon, gałkę i kardamon. Podpiecz przez 10 minut. Wyjmij i przestudź.


W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj podpieczone płatki owsiane, orzechy, nasiona i rodzynki lub żurawinę.

Za pomocą miksera ubij masło, brązowy cukier i zwykły cukier w dużej misce, do uzyskania lekkiej i puszystej masy, 3-4 minuty. Dodaj jajko, wanilię i ubijaj do połączenia, około 1 minuty. Dodaj suche składniki, orzechy, rodzynki i zmiksuj tylko do połączenia. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę, aby nawodnić płatki owsiane.


Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia. Odważaj równe porcje ciasta na wadze (jeśli zależy Ci na identycznej wielkości ciasteczkach) i układaj je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach (rozleją się w trakcie pieczenia).


Piecz ciastka, aż brzegi będą złotobrązowe, ale środek będzie miękki, 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na blaszce 10 minut, a następnie zdejmij z blaszki i ostudź lekko. Najlepsze są lekko ciepłe. Z mleczkiem. O tak!


GOTOWE!



839 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page