Nie każdy jest fanem owsianki, nawet takiej na bogato, z celebryckich przepisów lub gotowców. Ale kochani, owsiane ciasteczka to zupełnie inna historia. Chrupiące na wierzchu, lekko ciągnące w środku, z wszelakimi możliwymi zamiennikami mąki i cukru. GOOD STUFF!
Ciasteczka owsiane:
około 24 ciastek:
2 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
1,5 szklanki orzechów (ulubionych), rodzynek, nasion
1 szklanka mąki (pszennej, orkiszowej, pełnoziarnistej, bezglutenowej)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
1 jajko
150 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru brązowego (lub erytrolu/ksylitolu)
1/2 szklanki cukru białego (lub erytrolu/ksylitolu)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Rozłóż płatki owsiane na blaszce na blaszce z orzechami i nasionami, dodaj cynamon, gałkę i kardamon. Podpiecz przez 10 minut. Wyjmij i przestudź.
W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodaj podpieczone płatki owsiane, orzechy, nasiona i rodzynki lub żurawinę.
Za pomocą miksera ubij masło, brązowy cukier i zwykły cukier w dużej misce, do uzyskania lekkiej i puszystej masy, 3-4 minuty. Dodaj jajko, wanilię i ubijaj do połączenia, około 1 minuty. Dodaj suche składniki, orzechy, rodzynki i zmiksuj tylko do połączenia. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę, aby nawodnić płatki owsiane.
Rozgrzej piekarnik do 170 ° C. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia. Odważaj równe porcje ciasta na wadze (jeśli zależy Ci na identycznej wielkości ciasteczkach) i układaj je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach (rozleją się w trakcie pieczenia).
Piecz ciastka, aż brzegi będą złotobrązowe, ale środek będzie miękki, 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na blaszce 10 minut, a następnie zdejmij z blaszki i ostudź lekko. Najlepsze są lekko ciepłe. Z mleczkiem. O tak!
GOTOWE!
Comments