Ten przepis to moje kolejne odkrycie. Lekki jak piórko, idealny jako kanapka, wrap, mini pizza lub pita. Chmurkowy chlebek. Zero mąki, cukru, drożdży, zakwasu. Null.
Przepis powstał z okazji nowego odcinka, a właściwie odcinka i pół mojego podcastu 'Niech jedzą ciastka!'. W jego pierwszej części opowiadam o BRAIN FOOD, czyli o jedzeniu, które wpływa na funkcjonowanie mózgu. Zarówno o takim, który go wspiera, jak i o takim, który może prowadzić do jego poważnych dysfunkcji.
W drugiej części przedstawiam swoje przemyślenia (podparte oczywiście badaniami naukowymi) na temat diety KETOGENICZNEJ, ostatnio bardzo popularnej, niskowęglowodanowej, restrykcyjnej diety leczniczej i odchudzającej. Czy stosowanie się tej diety zapewni zdrowie i jasność umysłu? Dowiecie się z podcastu!
Podcast jest dostępny na SPOTIFY i na Apple Podcasts - "NIECH JEDZĄ CIASTKA!"
Cloud bread
5 chlebków
2 jajka
30 g serka twarogowego (zmielonego), sernikowego, gładkiego, kanapkowego
1/2 łyżeczki soli
opcjonalnie: suszone zioła, chilli, papryka wędzona, czosnek w proszku
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C (termoobieg). W dużej misce wymieszać serek, żółtka i przyprawy.
Białka ubić na sztywną pianę.
Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać.
Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wylewać po kilka łyżek masy (w odstępach).
Piec 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku, aż chlebki się zarumienią.
SMACZNEGO!
Comments