To bardzo dobry pomysł na niedzielną przyjemność! A co jest w tym cieście takie niesamowite? Jest świeże i wilgotne nawet do 5 dni! Nie musicie się martwić, że skoro jesteście sami lub w duecie to ciasto się zmarnuje, bo po jednym dniu już straci świeżość. Będzie pyszne długo dłużej.
W oryginalnych przepisach, sycylijskie ciasto pomarańczowe jest na bazie mąki pszennej. Odkryłam, że dodanie mąki migdałowej zamienia w to ciasto coś niesamowitego. Trochę jak pudding, trochę jak najlepsze ciasto mocno nasączone ponczem lub syropem (ale nie tak słodkie). Dodatkowo, nietypowo nie zawiera masła, tylko oliwę z oliwek!
To przepis z cyklu ulubionych - 2 miski, zero miksera, zero wysiłku.
CIASTO POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE
16 porcji (dla bardziej łakomych 12)
foremka 23-24 cm średnicy
125 g mąki
125 g mąki migdałowej (naprawdę dobra jest Chef z Makro, możecie także zmielić płatki migdałowe, wcześniej uprażone na patelni lub w piekarniku)
300 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
285 g oliwy z oliwek (w wytłoczyn, nie extra virgin, ona ma zbyt mocny smak), w ostateczności olej :)
300 g mleka
3 jajka
skórka z jednej pomarańczy
60 g soku pomarańczowego + 60 g do nasączenia
55 g likieru pomarańczowego (u mnie Cointreau, ale może być też Grand Marnier)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. W jednej misce wymieszać mąkę, mąkę migdałową, cukier, sól, proszek, sodę i skórkę z cytryny.
W drugiej misce wymieszać oliwę, jajka, mleko, sok pomarańczowy i likier pomarańczowy. Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać rózgą, żeby nie było grudek.
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Płynne ciasto wlać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec kolejne 30-35 minut, aż ciasto będzie ścięte. Wyjąć z piekarnika, polać resztą soku pomarańczowego i całkowicie wystudzić.
GOTOWE!
Comments