To ciasto to spełnienie moich marzeń z dzieciństwa. Ulubiona słodycz w wersji powiększonej. Moja pyszna interpretacja da Wam mam nadzieję sporo radości.
Milky Way to z założenia mięciutki, mleczny nugat zatopiony w mlecznej czekoladzie. Moje ciasto to jego modyfikacja - 2 blaty ciasta czekoladowego przełożone lekkim kremem, który swój mleczny smak zawdzięcza dwóm sekretnym składnikom - czekoladowemu mleku w tubce i mleku w proszku.
CIASTO CZEKOLADOWE:
140 g masła
50 ml mleka
140 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/ekstraktu waniliowego
3 łyżki śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
200 g jasnego brązowego cukru
100 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło, mleko i gorzką czekoladę odmierz w metalowej misce i postaw na garnuszku
z gotującą się wodą (tak, aby spód miseczki nie dotykał powierzchni wody).
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170ºC (termoobieg) i wysmaruj keksówkę (podłużną foremkę ok 30 cm długości) masłem, a sam spód wyłóż papierem do pieczenia.
Mieszaj czekoladową miksturę od czasu do czasu silikonową szpatułką do całkowitego rozpuszczenia składników. Powstanie pyszny czekoladowy sos. Zdejmij go z garnka z wodą i odstaw do lekkiego ostudzenia.
Następnie dodaj cukier, śmietanę, jajka, wanilię, sól i wymieszaj wszystko rózgą kuchenną. Na koniec dodaj mąkę. Wymieszaj rózgą tylko do połączenia składników.
masę przelej do foremki i piecz około 20 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego przestudzenia, wyjmij z foremki, ostrym nożem z ząbkami przekrój je wzdłuż na pół.
MLECZNE NADZIENIE:
250 g mascarpone, schłodzonego
250ml smietanki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka kakaowego w tubce
1 łyżka pełnego mleka w proszku, przesianego przez sitko
1 łyżeczka cukru WANILINOWEGO (!) - ktoś powie, że to skandal, ale to jest gwarant TEGO smaku
Wszystkie składniki (odmierzone) umieść w misie miksera i zmiksuj do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Kremem przełóż wystudzone blaty ciasta.
POLEWA CZEKOLADOWA:
100g czekolady mlecznej
50 ml oleju roślinnego
Rozpuść czekoladę z olejem w kąpieli wodnej i polej ciasto polewą.
Udekoruj Milky Way Magic Stars, jeśli masz ochotę.
KOSMOS W BUZI!
Comentarios