top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Ciasto marchewkowe z masłem pistacjowym i kremem sernikowym!

Zaktualizowano: 15 lis 2022

Ciekawy przewrót w podejściu do ciasta marchewkowego. To ciasto pistacjowo-marchewkowe jest uosobieniem idealnego ciasta na przekąskę. Jest na tyle lekkie, aby czuć się dobrze, jedząc je na śniadanie, obiad lub kolację. Jest także idealne do złapania - kiedy tylko masz ochotę na coś słodkiego. Lubię, gdy moje przekąski są wilgotne, aromatyczne i pełne składników, które uwielbiam i to ciasto to jest moje 100% jesiennego komfortu.

CIASTO MARCHEWKOWE

1 keksówka 25 cm, 12 porcji, 1 godzina


Ciasto:

  • 100 gramów świeżej marchewki, drobno startej, odmierzonej po starciu

  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej

  • 140 gramów domowego masła pistacjowego (lub innego płynnego masła orzechowego) - zrobionego z prażonych pistacji zblendowanych malakserem na półpłynną masę (znajdziecie takie pistacje niesolone w Lidlu, bez łupinek)

  • 85 gramów syropu z agawy lub miodu

  • 50 g cukru trzcinowego

  • 140 gramów mąki uniwersalnej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej 1:1

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • szczypta soli

Krem sernikowy na palonym maśle:

  • 80 g serka kremowego (Philadelphia, Twój smak, Łaciate kanapkowe)

  • 70 g masła palonego, ostudzonego - podgrzewaj masło na średniej mocy palnika w garnuszku, nieustannie mieszając, aż zacznie lekko się karmelizować i orzechowo pachnieć. Odstaw do całkowitego wystudzenia, używaj w temperaturze pokojowej.

  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: orzechy, czekolada, posypka do posypania


Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (termoobieg). Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.


Marchewkę wymieszaj z jajkami, syropem i masłem pistacjowym. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników.


Ciasto przełóż do keksówki i piecz około 25-30 minut (do suchego patyczka).

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.


Krem: Wymieszaj dokładnie serek z palonym masłem (ostudzonym, ale nie twardym) i cukrem pudrem za pomocą rózgi. Posmaruj kremem wystudzone ciasto. Posyp dowolną posypką/czekoladą/orzechami, posyp kakao lub przyprawą korzenną.



GOTOWE!




6154 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page