Ciekawy przewrót w podejściu do ciasta marchewkowego. To ciasto pistacjowo-marchewkowe jest uosobieniem idealnego ciasta na przekąskę. Jest na tyle lekkie, aby czuć się dobrze, jedząc je na śniadanie, obiad lub kolację. Jest także idealne do złapania - kiedy tylko masz ochotę na coś słodkiego. Lubię, gdy moje przekąski są wilgotne, aromatyczne i pełne składników, które uwielbiam i to ciasto to jest moje 100% jesiennego komfortu.
CIASTO MARCHEWKOWE
1 keksówka 25 cm, 12 porcji, 1 godzina
Ciasto:
100 gramów świeżej marchewki, drobno startej, odmierzonej po starciu
2 duże jajka, w temp. pokojowej
140 gramów domowego masła pistacjowego (lub innego płynnego masła orzechowego) - zrobionego z prażonych pistacji zblendowanych malakserem na półpłynną masę (znajdziecie takie pistacje niesolone w Lidlu, bez łupinek)
85 gramów syropu z agawy lub miodu
50 g cukru trzcinowego
140 gramów mąki uniwersalnej lub uniwersalnej mąki bezglutenowej 1:1
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Krem sernikowy na palonym maśle:
80 g serka kremowego (Philadelphia, Twój smak, Łaciate kanapkowe)
70 g masła palonego, ostudzonego - podgrzewaj masło na średniej mocy palnika w garnuszku, nieustannie mieszając, aż zacznie lekko się karmelizować i orzechowo pachnieć. Odstaw do całkowitego wystudzenia, używaj w temperaturze pokojowej.
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: orzechy, czekolada, posypka do posypania
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C (termoobieg). Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Marchewkę wymieszaj z jajkami, syropem i masłem pistacjowym. W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do keksówki i piecz około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Krem: Wymieszaj dokładnie serek z palonym masłem (ostudzonym, ale nie twardym) i cukrem pudrem za pomocą rózgi. Posmaruj kremem wystudzone ciasto. Posyp dowolną posypką/czekoladą/orzechami, posyp kakao lub przyprawą korzenną.
GOTOWE!
Comments