Wspaniałe połączenie - ciągnące, lepkie ciasto o karmelowym smaku z Nutellą i masłem orzechowym. Chwała podcastowi "Tu Okuniewska" za tą inspirację!
Ciasto 'Kanapka Reese's':
mała foremka 12x12cm/może być też mała tortownica lub możecie podwoić proporcje
100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego (palone też byłby ekstra!)
150 g cukru brązowego
1 jajko i 1 żółtko
170 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki masła orzechowego
3 kopiaste łyżki Nutelli
Filmik z przygotowania znajdziesz w rolkach na instagramie POSYPANE.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Masło wymieszaj w misce z jajkiem i żółtkiem, mieszaj energicznie rózgą lub mikserem, aby cukier miał okazję się nieco rozpuścić. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadź, a następnie nałóż w kilku miejscach Nutellę i masło orzechowe. Za pomocą noża lub szpatułki zrób zygzaki na górze ciasta, aby nieco wymieszać kremy z masą. Piecz przez 20-25 min. Wyjmij, przestudź przez 15 min, uwolnij z foremki.
GOTOWE!
Comments