top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Ciastka Cini Minis - cynamonowe, mleczne wspomnienia!

Uwielbiałam te płatki jako dziecko i myślałam, że już je wycofali ze sprzedaży...ale myliłam się! Na fali cynamonowych marzeń powstały te ciasteczka.


Są chrupiące i lekko ciągnące, czyli takie, jak lubię. Mają maślany, mleczny i mocno cynamonowy smak. Proste i pyszne. Idealne na szaroburą majówkę w domu. Smakują jak dom. I znowu nie potrzebujecie do nich miksera!


CIASTKA CINI MINIS:


12 dużych ciastek


  • 220 g masła

  • 50 g płatków Cini Minis + 50 g na wierzch

  • 225 cukru brązowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 jajko

  • 220 g mąki

  • 25 g mleka w proszku

  • 5 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 płaska łyżeczka soli



Masło rozpuścić w garnuszku. 50 g Cini Minis zmiksować na pył.

Płatki dodać do masła i podgrzewać 5-6 minut na niewielkim ogniu, aż całość nabierze bursztynowego koloru. Odstawić z ognia i pozostawić na kilka minut do przestudzenia.

W misce odmierzyć mąkę, cynamon, sodę, mleko i sól.

Do masła dodać jajko, wymieszać rózgą, a następnie dodać suche składniki i wymieszać szpatułką. Wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki do stężenia na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C. Odrywać kawałki ciasta, formować kulki i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować odstępy, żeby ciastka się nie zlały w czasie pieczenia). W każde ciasteczko powciskać kilka Cini Mini. Piec 10-12 minut, aż się zarumienią na brzegach.

Wyjąć z pieca i pozostawić do przestudzenia. Jeść maczając w mleku!



1702 wyświetlenia1 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

1 Comment


Asia Banad
Asia Banad
May 02, 2020

Można w takim wypadku pominąć, ale kolejnym razem koniecznie użyć!

Like
bottom of page