Meksyk, Brazylia, Peru, Wenezuela, Kolumbia - czy mieszkańcy Ameryki Południowej lubią słodycze? Tak! Jakie? Dowiecie się z nowego odcinka podcastu "Niech jedzą ciastka" (posłuchacie go na Spotify i Apple Podcasts). Tymczasem spróbujcie ciastek czekoladowych z Dulce de Leche - czyli w Polsce - z kajmakiem.
Ciastka brownie ze szczyptą pikanterii i kajmakiem (dulce de lece)
10 sztuk
200 g gorzkiej czekolady (70%)
125 g masła
150 g cukru
100 g cukru brązowego
2 duże jajka
130 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chilli w proszku
5 łyżek gotowego kajmaku
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (termoobieg). Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej (miska na garnku z lekko wrzącą wodą) na gładki, lśniący sos. Chwilę przestudzić.
W misie miksera ubić jajka z cukrem przez 5 minut na jasną, puszystą masę. W międzyczasie, w innej misce wymieszać mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i chilli.
Do ubitych jajek z cukrem dodać czekoladę i wymieszać tylko do połączenia.
Do masy czekoladowej dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto będzie luźne. Dwoma łyżkami układać kulki z ciastek na blaszkach zachowując kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami. Lekko je spłaszczyć i piec 12-14 minut. Wyjąć z pieca, przestudzić. Polać kajmakiem.
SMACZNEGO!
Dzień dobry 🙂 czy ciasto jeszcze surowe mogę schłodzić, a później formować kulki (będzie bardziej zwarte) czy to jednak zmieni strukturę ciastek?