top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Chlebek cukiniowy, czyli zorganizuj się i nie marnuj! Mam coś, co może Wam pomóc!

Napełnianie lodówki to na dłuższą metę gra strategiczna. Cały proces może wydać się przytłaczający, szczególnie, że chcemy wykorzystywać produkty najświeższe

i najlepsze. Jak rozsądnie robić zakupy? Jak i gdzie najlepiej przechowywać świeże produkty, żeby służyły jak najdłużej i co zrobić z resztek?


Na te pytania odpowiadam w nowym, 9 odcinku podcastu "Niech jedzą ciastka!", który już jest na Spotify i Apple Podcasts.


Tutaj zebrałam dla Was kilka ogólnych rad, których warto się trzymać planując i robiąc zakupy. Zostawiam Wam także prezenty do zapisania i wydrukowania - PLANER POSIŁKÓW, LISTĘ ZAKUPÓW NA LODÓWKĘ i SEZONOWNIK NA MAJ I CZERWIEC :)


A do tego podrzucam jeszcze przepis na ograniczenie strat - prosty chlebek cukiniowy ze wszystkim, co macie w lodówce.


PLANOWANIE POSIŁKÓW


1. SPRAWDŹ CO MASZ Z LODÓWCE I W SZAFKACH, a przede wszystkich w ich najgłębszych czeluściach, bo tam się najczęściej czają produkty zbliżające się do terminu ważności. Na podstawie tych produktów planuj swoje dania.


2. ZAINSPIRUJ SIĘ - przejrzyj kilka blogów kulinarnych, magazynów kulinarnych lub książek kucharskich, które kurzą się na półkach. To może być świetny pomysł na relaks. Jeśli to jednak za duża abstrakcja to zacznij od przejrzenia menu swoich ulubionych knajp i próbuj odtwarzać ulubione dania.


3. ZAPYTAJ DOMOWNIKÓW NA CO MAJĄ OCHOTĘ - o wiele przyjemniej jest gotować dla kogoś wiedząc, że sprawimy bliskim przyjemność.


4. STWÓRZ PLAN POSIŁKÓW I LISTĘ ZAKUPÓW, TRZYMAJ JE NA WIDOKU, dzięki temu zawsze będziesz wiedzieć, co ugotować i co musisz dokupić. Mój planer i lista MAM/NIE MAM może się przydać. Wydrukuj jest sobie i przyklej na lodówkę :)

5. WYBIERAJ PRZEPISY Z ŁATWO DOSTĘPNYCH SKŁADNIKÓW - dobrze orientować się, co akurat jest w sezonie, bo to najsmaczniejsze i często najtańsze produkty w danym okresie czasu. Tym razem służę sezonownikiem na MAJ/CZERWIEC z kilkoma pomysłami na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców.

6. SPRAWDZAJ PROMOCJE! - to dobry sposób zarówno na ograniczenie sklepowe food waste-u, jak i na zaoszczędzenie kilku złotych z domowego budżetu.


7. KORZYSTAJ Z PRZEPISÓW NA DANIE NADAJĄCE SIĘ NA DOKŁADKI I DO ZAMROŻENIA - wszelkie zapiekanki, lasagne, gulasze, curry to Twoi sprzymierzeńcy. Świetne do zamrożenia są także kulki ciasta na ciastka - wystarczy wrzucić je na blaszkę i upiec. Ciepłe ciastka do maczania w mleku o każdej porze dnia i nocy. Super do zamrożenia nadadzą się na przykład te:



8. NIE ZWLEKAJ! Od razu po przyjściu ze sklepu, umyj i osusz warzywa i owoce, część obierz, poporcuj, zamroź, część upiecz lub ugotuj. Miej przygotowane półprodukty domowej roboty, żeby gotowanie było szybkie i łatwe, a sytuacja w lodówce przejrzysta.


9. ZRÓB BAZĘ - zaopatrz się w sól, pieprz, mąkę, cukier, oliwę, olej, ocet, cytryny, przyprawy (zioła - tymianek, oregano, majeranek, mieszanki ziół, paprykę słodką, paprykę ostrą, liście laurowe, gałkę muszkatołową, ziele angielskie, dobrą garam masalę lub curry) oraz w sos sojowy. Dobrze jest mieć te produkty zawsze pod ręką i dosmaczyć, co trzeba.


10. ZAPISUJ PRZEPISY - wszystkie hity i inspiracje trzymaj w jednym miejscu, kto wie, może kiedyś wydasz swoją własną książkę kucharską? Lub po prostu przekażesz swoje przepisy kolejnemu pokoleniu :)


A teraz czas na ogarnięcie lodówki! Ja znalazłam cukinię i trochę sera. Zawsze mam jajka, mąkę i olej, za to chleba zazwyczaj nie mam, a jak kupują, to tylko z naprawdę dobrych źródeł. Dlatego z moich zasobów postanowiłam wyczarować chlebek. Cukiniowy (ale mógłby być także marchewkowy) z serem i ziołami. Znowu przepis bez miksera!




CHLEB CUKINIOWY:


1 długa keksówka lub 2 małe


  • 1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii (lub marchewki)

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki oleju

  • 3/4 szklanki startego sera (u mnie to była mieszkanka mozzarelli i sera Bursztyn)

  • 3 szklanki mąki

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki czosnku sproszkowanego

  • 1 łyżeczka ziół suszonych (dowolnych, u mnie prowansalskie)

  • szczypta pieprzu/chilli w proszku

  • masło do wysmarowania foremki



Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (termoobieg). W jednej misce wymieszać cukinię, jajka, mleko, olej, pieprz. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek, sodę, czosnek, zioła.

Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką (nie mikserem!).


Keksówkę wysmarować masłem, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec godzinę lub do suchego patyczka i zarumienionego wierzchu. Wyjąć z pieca i chwilę przestudzić. Pyszka!

752 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page