top of page
Zdjęcie autoraAsia Banad

Brownie w 5 minut (totalnie!)

Dla wszystkich fanów czekolady, którzy potrzebują czegoś słodkiego TU I TERAZ. Nawet w biurze! Ten przepis ogarniecie w biurowej kuchni bez problemu. Magia dzieje się w kuchence mikrofalowej, która "piecze" brownie jedynie w 4 minuty. Wyjście do sklepu zajmie Wam więcej czasu! Dodam, że to słodycz bez jajek, a całość można zweganizować, pozbawić cukru i białej mąki. Genialna czekoladowa rozkosz dla wymagających (ale niecierpliwych) graczy.

Mini brownie z mikrofali:

u mnie foremka 18cm x 16cm, ale może być inne np. ramekiny do creme brulee


6 małych porcji

  • 30 g masła (lub wegańskiego masła)

  • 45 g czekolady 70%

  • 45 g cukru (lub ksylitolu)

  • 30 g ciepłego mleka

  • 70 g mąki (dowolnej)

  • szczypta soli

  • 50g posiekanej czekolady 70%

  • opcjonalnie: liofilizowane maliny do posypania, świeże owoce do podania


Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.


Niewielką foremkę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia . Rozpuść czekoladę z masłem w mikrofali przez 30-40 sekund.


Następnie dodaj cukier, mleko, mąkę i wymieszaj szpatułką. Dodaj połowę kawałków czekolady i wymieszaj z masą. Ciasto przełóż do naczynka i posyp resztą czekolady.


Wstaw do kuchenki mikrofalowej (750 W) na 4 minuty. Całość ma być "dopieczona" :)

Po wyjęciu posyp malinkami LIO lub świeżymi owocami.



GOTOWE!





3238 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page