Dla wszystkich fanów czekolady, którzy potrzebują czegoś słodkiego TU I TERAZ. Nawet w biurze! Ten przepis ogarniecie w biurowej kuchni bez problemu. Magia dzieje się w kuchence mikrofalowej, która "piecze" brownie jedynie w 4 minuty. Wyjście do sklepu zajmie Wam więcej czasu! Dodam, że to słodycz bez jajek, a całość można zweganizować, pozbawić cukru i białej mąki. Genialna czekoladowa rozkosz dla wymagających (ale niecierpliwych) graczy.
Mini brownie z mikrofali:
u mnie foremka 18cm x 16cm, ale może być inne np. ramekiny do creme brulee
6 małych porcji
30 g masła (lub wegańskiego masła)
45 g czekolady 70%
45 g cukru (lub ksylitolu)
30 g ciepłego mleka
70 g mąki (dowolnej)
szczypta soli
50g posiekanej czekolady 70%
opcjonalnie: liofilizowane maliny do posypania, świeże owoce do podania
Filmik z przygotowania znajdziecie w rolkach na instagramie POSYPANE.
Niewielką foremkę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia . Rozpuść czekoladę z masłem w mikrofali przez 30-40 sekund.
Następnie dodaj cukier, mleko, mąkę i wymieszaj szpatułką. Dodaj połowę kawałków czekolady i wymieszaj z masą. Ciasto przełóż do naczynka i posyp resztą czekolady.
Wstaw do kuchenki mikrofalowej (750 W) na 4 minuty. Całość ma być "dopieczona" :)
Po wyjęciu posyp malinkami LIO lub świeżymi owocami.
GOTOWE!
Comments