CZEŚĆ!
Nazywam się Asia Banad. Jestem dietetykiem z wykształcenia i cukiernikiem z miłości.
Kocham desery. Kocham je robić, patrzeć na nie, no i oczywiście jeść. Uważam, że prawdziwy posiłek nie jest kompletny bez czegoś słodkiego (nawet malutkiego) na koniec. Alchemia, która zamienia, mąkę, masło, cukier i jajka w ciasto nie przestaje mnie zadziwiać. Pragnę czuć ciasto pod palcami, a moją medytacją jest wykrawanie ciastek i gładzenie kremu na torcie. Dlatego też, jak słyszę, że ktoś nie lubi słodyczy i deserów to robię się lekko podejrzliwa. Odczucie słodyczy na języku jest jednym z pięciu podstawowych smaków (a do tego tym najbardziej pierwotnym), więc dziwię się, że ktoś może się go wyrzec. Myślę, że takie osoby nie znalazły jeszcze odpowiedniego deseru dla siebie.
Często słyszę także takie zdanie: ‚lubię gotować, ale nie lubię piec i robić deserów’, tak jakby te dwie dziedziny były od siebie bardzo odległe, a nie są. w czasie, gdy gotowanie uznawane jest za kreatywne, pełne pasji i improwizacji, to cukiernictwo dostaje łatkę wymagającego, sztywnego
i niezachwianego.
I wtedy wchodzę ja i staję w obronie pieczenia i robienia deserów. Na mojej stornie znajdziesz przepisy, które mają zachęcić nieco opornych domowych kucharzy to próbowania swoich sił
w tworzeniu pysznych wypieków. Bez stresu, kreatywnie i z przyjemnością. Cukiernictwo wymaga zrozumienia i dokładności, składniki zmieniają się w piekarniku w magiczny, niewidoczny dla nas sposób. Sukces nigdy nie jest w stu procentach gwarantowany, ale ćwiczenie czyni mistrza, a ja te ćwiczenia Ci podsuwam.
Mieszam tradycję z nowoczesnością, opowiadam słodkie historie, tłumaczę dlaczego masło MUSI być zimne i dlaczego warto mieć wagę kuchenną. Daje się także ponieść fantazji,
a w swojej pracowni kreuję niebanalne torty i słodycze na niebanalne okazje.